Atrodo, kad Madeira mėgaujasi uolėta, atoki, anksčiau negyvenama sala, esanti prie Vakarų Afrikos krantų, kuri priklauso Portugalijai, Madeira. Nuvyksta į beveik plokščią žemės pleistrą, kitokį pasaulinį juodų akmenukų paplūdimius ir aukštųjų aukštis (net vietinis vynas yra sudėtingų sąlygų rezultatas), apie Madeirą yra mažai, kas yra tipiška ar ho-hum.
Tai daug ką reikia priimti, todėl, norėdami padėti jums naršyti po šį pasaulį, mes sudarėme 10 geriausių dalykų, kuriuos reikia padaryti Madeira, sąrašą.

1. Važiuokite funikulieriu
„Madeira” tvirtas reljefas lėmė labiausiai stebinančią pasaulyje infrastruktūrą. Manoma, kad saloje yra daugiau nei 150 tunelių, ir net oro uosto kilimo ir tūpimo takas iš esmės yra tiltas. Bet vienas unikaliausių būdų apeiti Madeirą yra per funikulierius, žinomus vietoje kaip Teleféricos.
Iš pradžių funikulieriai tarnavo kaip būdas perkelti prekes iš kai kurių labiau izoliuotų Madeiros pakrančių bendruomenių vidaus. Šiandien jie daugiausia naudojasi turistams perkelti. „Madeira” yra septyni funikulieriai, o vienas dramatiškesnių yra „Teleférico Das Achadas da Cruz” Porto monize, kuris, kaip teigiama, yra stačiausias Europoje. „Teleférico Rocha Do Navio” salos šiaurėje, renovuojama spaudos metu, atsipalaiduoja be galo stulbinantys vaizdai į „Rocha do Navio” gamtos rezervatą. O funikulieriai „Praia de GaraJau” yra lengvai prieinamas pasirinkimas, palydantis lankytojus į gražų juodą „Pebble” paplūdimį.
2. Valgyk Espetada
Madeira parašo patiekalas yra espetadajautienos gabaliukai, kurie buvo pagardinti šiurkščiavilnių druskos, česnako ir susmulkintų lauro lapų, niūrūs (tradiciškai ant lauro lapų šakų) ir ant grotelių kepti ant žarijų. Centras yra be galo skanus, tačiau mes taip pat mėgstame šonus: Milho Fritokepti polentos kubeliai ir Bolo de Cacotokio tipo plokščiai, kurie yra supilami su česnako sviestu. Norėdami patiekti, espetados yra pakabinamos ant madingų įrenginių, ir privalumai žino, kad jie pastato savo „Bolo de Caco” žemiau kabančio iešminio, kad neprarastų nė vienos iš tų skanių lašinamų sulčių.
Garsiausi Madeira „Espetada” restoranai yra Câmara de Lobos mieste ir aplink jį. Viola yra mūsų mėgstamiausia ir patiekiama vietinei jautienai ant „Bay Leaf” sruogų, taip pat „Vinho Seco”-skanaus vietoje pagaminto vyno. O Polar yra nebrangus ir atsitiktinis, tuo tarpu Santo António yra turbūt pats aukščiausias jausmas.
Planavimo patarimas: Jei esate „Funchal”, „Câmara de Lobos” yra 10 km atstumu – lengvas taksi važiavimas.

3. Žygis levada ar Vereda
Prieš šimtmečius vietiniams gyventojams Madeiroje reikėjo būdo, kaip perkelti vandenį iš fecundo šiaurinės salos pusės į sausringą pietinę pusę. Norėdami tai padaryti, jie sukūrė akvedukų seriją, vadinamą Levadasir šiandien visoje saloje yra 2500 km kanalų. Priežiūros tikslais levadai yra lygiagrečiai pėsčiųjų takais, iš kurių daugelis tapo savaime esančiomis vietomis. Kiekvieną dieną šimtai lankytojų ir vietinių gyventojų žygiuoja Levados takais, iš kurių daugelis praeina per stulbinančius miškus ir nuostabius vaizdus. Klasikiniuose „Levada” žygiuose yra „Levada do Furado” (PR 10), kuris praeina per UNESCO apsaugotą Laurisilvos mišką arba „Levada do Risco” (PR 6.1), kuris veda į įvairius krioklius.
Saloje taip pat gyvena bendresni takai, žinomi kaip Veredai, kai kurie iš jų praeina per dar tvirtesnę teritoriją. „Vereda do Arieiro” (PR 1) tiesiogine prasme pasiekia debesų lygį ir manoma, kad turi keletą įspūdingiausių Madeiros vaizdų, o Vereda da Ponta de San Lourenço sijoja pakrantę – retenybė šiame tvirtame kraštovaizdyje.
Planavimo patarimas: Madeiros lengvas klimatas reiškia, kad Levadas ir Veredas gali būti išspręstos beveik bet kuriuo metų laiku.
4. Skonis Madeira Wine
Maždaug prieš 500 metų Portugalijos tyrinėtojai nustatė, kad sustiprinimas (tai yra, pridedant papildomo alkoholio fermentacijos procesui sustabdyti) Madeiros vyną ir atidengdami statines į karštas sąlygas ilgomis valtimis, iš tikrųjų padarė jį geresnį skonį (jau neminint daugiau lentynų stabilios), o Madeira vynas buvo išrastas.
Nors mes galime manyti, kad „Madeira” vynas yra saldus ar desertinis vynas, kalbant apie saldumą, jis naudojasi gama, o kai kurie variantai yra palyginti sausame spektro gale. Visi septyni salos namai siūlo degustacijas, kuriose taip pat paprastai siūloma ekskursija po patalpas-dažnai neįtikėtinai atmosferos šimtmečių senumo rūsiuose. „Blandy’s”, turinti rūsius „Funchal” viduryje, yra labiausiai prieinamas, o mes esame didžiuliai nuostabiai subalansuotų (tai yra rūgštesnių pasiuvimų) vynų, pagamintų Barbeito, šiaurės vakaruose nuo Câmara de Lobos, gerbėjai.
5. Plaukite natūraliame baseine
Prieš tūkstantmečius išlydyta lava, tekanti į Atlanto vandenyną, susidarė formacijos, kurios šiandien patogiai veikia kaip savarankiškos plaukimo vietos. Kai kurie iš šių „Piscinas Naturais”, kaip jie žinomi saloje, išlaiko šį natūralų pojūtį, o kiti papildo žmogaus sukurta infrastruktūra.
Garsiausias ir labiausiai pastatytas yra natūralūs baseinai Porto Monizo mieste, salos šiaurės vakarų kampe. Norėdami gauti ką nors tvirtesnio, eikite į „Seixal” baseinus, taip pat esančius salos šiaurinėje pakrantėje.
6. Paimkite šiuolaikinio meno ir fantastiškų sodų Monte rūmų atogrąžų soduose
1987 m. Prieštaringai vertinamas Portugalijos milijonierius ir gimtoji Madeira José Berardo perėmė buvusį viešbutį ir jo teritoriją ir pavertė jį vienu žaviausių šiuolaikinių šiuolaikinio meno muziejų.
Į šiaurę nuo Funchal ir patogiausiai pasiekta per funikulią, „Monte Palace” – 70 000 kv. Metrų ant nuožulnaus, niūrus kalvos šlaitas. Daugybė „Struktūrų” namų, tokių kaip vidaus pavadinimai, pavyzdžiui, Joana Vasconcelos, bet taip pat ir tarptautiniai menininkai, tokie kaip Willem de Kooning. Tikėtina, kad tai yra teritorijos, kurios yra fantazijos fantazijos, teminiai sodai, tropinės žalumos ir gėlės, fantazija, o Portugalijos istorija pasakojama rankomis dažytų plytelių pavidalu.
Apvažiavimas: Vienas iš būdų nusileisti iš Monte yra „Wicker Rheds”, kuriuos pilotuoja vairuotojai, tradicija, kuri datuojama daugiau nei šimtmečiu.

7. Atlikite kelionę į Porto Santo
Madeira yra salyno dalis, vienintelė kita apgyvendinta sala, kurios yra Porto Santo. Sala, pasiekta 2,5 valandos keltu (arba apyniu lėktuve) iš Funchal, turi sausringą, žemą, beveik dykumos salos vibe, stiprų kontrastą su savo kaimyne.
Dauguma žmonių traukia į Porto Santo 7,5 km ilgio „Auksinio smėlio paplūdimį”-laikomas vienu geriausių „Europoje”. Saloje taip pat yra keletas vertų takų, skanaus maisto ir gražių vaizdų. Nepaisant vandens trūkumo, „Porto Santo” turi savo unikalų vyno gamybos palikimą, kai vynuogių veislės nematyti kitur Portugalijoje.
Planavimo patarimas: „Porto Santo” yra populiari vietinių turistų vieta vasarą; Atvykite ne šį sezoną, ir turėsite salą sau.
8. Keliaukite atgal į laiką „Convento de Santa Clara”
Madeiros konvencijos buvo laikomos saugiais rojaus bajorų dukterims-griežtai uždaroms vietoms, kur jos nebūtų veikiamos išorinio pasaulio pavojaus. „Convento de Santa Clara”, „Funchal”, veikė kaip keturi šimtmečiai, kol neseniai paskelbta renovacija atvėrė duris visuomenei.
Viduje rasite senovės religinį meną, vienuolės ląstelės poilsį, nepaprastai gražius chorus ir kitas erdves, kurios šimtmečius buvo uždarytos išoriniam pasauliui.
Apvažiavimas: Jei jūsų dalykas yra tyrinėti senas rezidencijas, apsilankykite netoliese esančiame muziejuje Da Quinta Das Cruzes ir Casa-Museu Frederico de Freitas-abu namai, anksčiau priklausantys turtingiems Madeiros klasei.

9. Madeiros kokteilių pavyzdys
Žemyninėje Portugalijoje kokteilis yra gana sunkus dalykas. „Madeira” – tai gyvenimo dalis, o saloje gyvena įvairūs vietiniai, retkarčiais juokingi, mišrūs gėrimai.
Garsiausias iš jų neabejotinai yra Ponchavietoje-distiliuotas baltas romas, citrusinių vaisių sultys ir cukrus ir (arba) medus, plakti kartu per medinį plaktuką primenantį įrankį. Patiekiant mažuose akiniuose, jis gali atrodyti ne taip gerai ir lengvai mažėja, tačiau poncha supakuoja neproporcingą perforatorių. Kiti vietiniai kokteiliai yra Pé de Cabraraudonojo vyno, kakavos miltelių ir storo derinys, kuris kažkaip veikia; Nikitaalus, ananasai ir ledai, užmušti į maišytuvą; ir Cortadokarštų miežių „kavos”, saldaus Madeiros vyno, cukraus ir citrinos žievelės, girtavimo šaltesnėse kalnuotose salos dalyse derinys.
Planavimo patarimas: Serra de Água, praktiškai smogianti salos viduryje, yra keletas poncha barų; Taberna Da Poncha yra turbūt garsiausias iš partijos.
10. Apsilankykite savaitgalio turguje Santo António da Serra
„Funchal” atstovas „Mercado Dos Lavradores” gauna visą spaudą-ir yra verta aplankyti-tačiau mūsų geriausioje salos rinkoje yra tik savaitgalio „Mercado Agrícola Santo António da Serra”.
Įsikūręs vakarinėje salos pusėje, mažas rytinis turgus yra susibūrimo vieta vietiniams ūkininkams, kurie, be daržovių, grūdų, gėlių, medaus, medaus ir kitų daiktų, atsineša stulbinantį produktų rinkinį, ypač atogrąžų vaisius. Rinka yra išskirtinė tuo, kad ji taip pat veikia kaip socialinis centras, daugelis kioskų padvigubėja kaip barai ar atsitiktiniai restoranai. Užsisakykite gėrimo-taurė vietoje pagaminto sidro ar pončos (žr. Žemiau)-ir gausite „Dentinho”, nemokamą užkandį.
Apvažiavimas: Jei turite savo ratus, tęskite 3 km į šiaurę iki Miradouro da Portela – tai vaizdas, iš kurio galite pažvelgti į dramatišką salos šiaurinės pusės skiltelę.