Maisto į Vokietiją keliauja nedaug lankytojų, o tai stebina, kai atmeti išankstines nuostatas ir pasižiūri giliau. Vien tik jo restorano scena yra neįtikėtina: Vokietija 2022 m. užėmė ketvirtą vietą šalių, turinčių daugiausiai „Michelin” žvaigždžių, sąraše (už Prancūzijos, Japonijos ir Italijos) ir pretendavo į beveik dvigubai daugiau nei JK (sumažėjo septintoje vietoje). Jo reputacija dėl kaloringos, mėsos turinčios virtuvės ir krakmolo nusipelnė, tačiau tai, ką ji daro, daro gerai ir už gerą kainą.
Jei nevalgote kiaulienos, jums gali kilti sunkumų dėl meniu variantų, nors elniena, kurios didžioji dalis importuojama iš Škotijos, šiandien yra puikus pasirinkimas daugelyje restoranų. Tačiau vegetariški patiekalai tampa vis labiau paplitę, o tarptautinių patiekalų pasirinkimas (tradiciškai tik turkiškas ar graikiškas) tapo įvairesnis, todėl net toks pramoninis miestas, kaip Diuseldorfas, turi savo „Japonijos gatvę”, kurioje vietnamiečių ir tailandiečių užkandines lydi sušių ir ramenų užkandžiai. .
Tačiau Vokietija iš tikrųjų išsiskiria duonos (brot) kultūra, kurią 2014 m. pripažino UNESCO. Patiekalai, tokie kaip morgenbrot (pusryčiai) ir abendbrot (vakarienė), istoriškai buvo orientuoti į šį pagrindą, ir yra net pora. duonos muziejų, kuriuos reikia aplankyti – vieną Ulme, kitą Ebergötzen. Šiandien Vokietijoje yra daugiau nei 3000 duonos rūšių; beveik kiekvienas kaimas turi savo kepyklą, ir įprasta ryte nusipirkti šviežių brötchen (vyniotinių). Dažnai šios kepyklos taip pat yra socialiniai centrai, siūlantys pigią kavą ir pagrindinį dienos patiekalą, todėl jie yra puikus būdas paragauti įvairių vietinių skonių.
5 pagrindiniai vokiečių virtuvės patiekalai ir kur juos išbandyti
Dauguma Sauerbraten gaminami iš jautienos kepsnio (Alamy nuotrauka)
1. Sauerbraten
Daugelyje miesto centrų vis dar yra rotušė su ratskeller (rūsio baru). Čia rasite tradicinių patiekalų, patiekiamų ant sunkių ąžuolinių stalų po skliautinėmis lubomis. Patiekalas „sauerbraten” dažnai patenka į valgiaraščio viršūnę, o jo pagrindinis akcentas yra švelnus kepsnys – paprastai jautiena, bet taip pat kiauliena, ėriena ar elniena – marinuota acte. Idealiai tinka šaltoms žiemos dienoms, dažniausiai patiekiamas su tiršta tamsia padažu, koldūnais ir prieskoniais pagardintais raudonaisiais kopūstais. Išbandykite tai Miuncheno Ratskeller.
„Labskaus” dažnai užpilama keptu kiaušiniu (Alamy nuotrauka)
2. Labskaus
Šis nebrangus mėgstamiausias yra populiarus tradicinėse jūrininkų bendruomenėse palei pakrantę. Jis kilęs iš laive negendančių produktų – bulvių košės, sūdytos jautienos, marinuotų burokėlių – dažnai užpilama keptu kiaušiniu ir papuošiama kornišonu ir silke. Siekiant pagerbti jo jūreivišką kilmę, jį geriausia valgyti Hamburge Alt Helgoländer Fisherstube ant Elbės krantų; tai netoli nuo sekmadienio rytais atgyjančio Žuvies turgaus.
Vokietija turi tūkstančius wurst (Alamy nuotrauka)
3. Wurst
Vokietijoje yra 1200 dešrų (wurst) rūšių stebėtinai regioninės, net jei Berlyno karis – kečupu ir aitriosios paprikos milteliais pasmaugtas bratwurst – iš esmės yra nacionalinis patiekalas. Geriausia dešra priklauso nuo to, kuriai baltos dešros pusiaujo pusei priklausote: į pietus nuo Frankfurto čempionų weisswurst – balta dešra, dažniausiai gaminama iš veršienos. Taip pat pietuose, Regensburge, galite rasti piršto dydžio bratwurst, tūkstantis kepamų 500 metų senumo. dešrų virtuvė prie Akmens tilto. Iš esmės tai senovinė pašiūrė, tačiau čia patiekiama paprasta, skanu ir geriausia valgyti su raugintais kopūstais.
Spargel (šparagai) netgi turi savo festivalius Vokietijoje (Alamy nuotrauka)
4. Spargelis
Kiekvieną pavasarį, nuo balandžio vidurio iki birželio pabaigos („kai vyšnios raudonos, spargelis negyva”, – sakoma posakyje), vokiečiai suvalgo stulbinančius 70 000 tonų šparagų (spargel). Jis baltas, o ne žalias, nes nuimamas dar būnant po žeme, dažnai garinamas, patepamas sviestu ir patiekiamas su naujomis bulvėmis. Netoli Štutgarto esančiame Švecingeno mieste vyksta vienas iš kelių šparagų festivalių, taip pat yra vartai į Badeno šparagų kelią – 136 km maršrutą per augančią šalį.
Käse daugiausia gaminamas iš karvių, gyvenančių žemiau Bavarijos Alpių, pieno (Alamy nuotrauka)
5. Käse
Bavarijos Alpių papėdėse gausu „käserei” sūrių pieninių, gaminančių pieną iš karvių, besiganančių žolelėmis turtingose Alpių pievose. Jų gaminiai vietiniai ir išskirtiniai: paragaukite česnako ir laiškinio česnako skonio kamambero, šieno pieno ir graikinių riešutų briežių bei kietųjų sūrių, brandintų su šeivamedžio žiedais ir apgaubtais pievų žiedais. Aplankykite Schönegger Käse-Alm netoli Rottenbuch, pertvarkytą ūkį netoli kalnų, kuriame veikia nuosava sūrio gamybos kursai.
Vokiečiai taip pat turi arbatos laiką, tačiau jie tai vadina kaffee und kuchen (kava ir pyragas) – socialinis ritualas, skirtas draugams ir šeimos nariams, dažniausiai 15 val. Daugelyje kavinių bus pasiūlytas specialus pasiūlymas, su šviežia kava derinant tokius kaip mohn (aguonų) pyragas, Švarcvaldo vartai, sūrio pyragas, butterkuchen ir marmorkuchen (šokolado ir vanilinio marmuro pyragas). Jei norite arbatos, paprašykite rytų fryzų; jis aromatingas ir dažniausiai patiekiamas subtiliuose porcelianiniuose induose.