Armėniško maisto vadovas pradedantiesiems: 7 patiekalai, kuriuos būtinai turite paragauti

Armėniško maisto vadovas pradedantiesiems: 7 patiekalai, kuriuos būtinai turite paragauti

Azijos ir Europos kryžkelėje įsikūrusios Armėnijos virtuvei įtakos turėjo Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų ir Rytų Europos prekybininkai ir užkariautojai.

Jame naudojami šviežiausi ingredientai – armėniški vaisiai ir daržovės yra legendiniai visame regione – ir visų rūšių prieskoniai, žolelės, mėsa ir žuvis.

Valgymas yra neatsiejama Armėnijos gyvenimo dalis. Vietiniai ras bet kokių dingsčių surengti puotą, todėl nenustebkite, kad būsite įtempti į šeimos namus kaip garbės svečias, mėgaudamiesi gardžiu maistu, pagamintu pagal receptus, perduodamus iš kartos į kartą.

Ir nors kai kurie patiekalai gali atrodyti pažįstami (tabbulė, dolma ir kebabas yra pagrindiniai patiekalai), kiekvienas turi ryškų armėnišką posūkį. Tik nesitikėkite, kad jūsų virėjas per greitai atskleis savo slaptus ingredientus.

Štai armėniški patiekalai, kuriuos būtinai turite paragauti…

1. Chorovats

Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Khorovats ant grotelių („Shutterstock”)

Khorovatsas Armėniečiai valgo kebabą, neatsiejama vakarienės dalis šalyje. Restoranuose ir sunkvežimių stotelėse, gatvių kampuose ir šeimos namuose rasite anglies mangalai (griliai) ir vyras, ant atviros liepsnos sukantis iešmelius, prikrautus didžiulių mėsos gabalų.

Kiauliena, ėriena ir jautiena yra pirmenybė teikiama mėsos gabalams, mažai marinuojama ar pagardinama. Armėnai mano, kad pagardai mažina natūralų mėsos skonį. Ir nors kartais ant iešmelių galite pamatyti paprikas ir svogūnus, jie yra tik papuošimui.

„Žalumynai” yra su salotomis, kurios pridedamos prie kiekvieno chorovats, pagamintas iš keptų pomidorų, baklažanų, paprikų, žalumynų ir svogūnų. Apvyniokite visa tai lavašasskanią vietinę plokščią duoną ir mėgaukitės paprastu gurmanu.

2. Kyufta

1719204663_545_Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Kyufta, supjaustyta ir paruošta valgyti (Shutterstock)

Kiekviena Artimųjų Rytų šalis turi savo požiūrį į klasiką koftabet niekas neprilygsta armėniškajai versijai.

Kaip ir artimiausi rytiniai pusbroliai, malta mėsa yra lengvai pagardinta ir sumaišoma su grūstais kviečiais ir svogūnais. Jie taip pat susukti į smailėjančią verpimo formą. Tačiau armėnai, užuot kepti ant grotelių, verda juos sultinyje.

Paprastai naudojamas paprastas vištienos sultinys su trupučiu armėniško dvelksmo, kurį sukuria truputis granatų melasos ir rudojo cukraus. Gero skonio ir sodrus, kyufta patiekiami supjaustyti griežinėliais su įspaustomis citrinos sultimis.

3. Dolma

1719204663_407_Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Armėnijos dolma („Shutterstock”)

Armėnijoje tariamas „tolma”, dolma yra kitas patiekalas, kurį galite atpažinti ir manyti, kad žinote. Pagaminta iš maltos mėsos, svogūnų, ryžių ir įvairių prieskonių mišinio, suvyniotų į vynmedžio lapą, jie yra pagrindinis Viduržemio jūros rytinės dalies maistas. Tačiau Armėnijoje yra kažkas kitokio dolma – ir apie jų paruošimo būdą, ir apie naudojamas sudedamąsias dalis.

Kiekviena armėnų močiutė turi savo dolma receptą, tačiau visi sutinka, kad svarbiausia yra tai, kaip ruošiate lapus. Svarbiausia juos išimti iš verdančio vandens, kai tik pasikeičia spalva.

Armėnai taip pat labiau linkę į nuotykius su ingredientais. Tikimasi, kad rasite lęšių, pomidorų, cukinijų, baklažanų, mėtų, raudonųjų pipirų, kalendrų ir svogūnų bei tradicinių ryžių.

Stebėkite ypatingus dalykus dolma gaminamas specialiai Velykoms. Sudedamosios dalys iš esmės yra vienodos, tačiau vynmedžių lapai pakeičiami kopūstų lapais.

4. Išhanas

1719204664_612_Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Sevano ežero upėtakis (Shutterstock)

Armėnija gali būti šalis, neturinti jūros, tačiau ji vis tiek gali pasigirti nemaža žuvies patiekalų dalimi. Garsiausias yra Išhanasremiantis tam tikros rūšies upėtakiais, aptinkamais Sevano ežere.

Sevano upėtakiai yra „mėsingesni” nei dauguma, ir, tokia buvo jų šlovė, jie buvo eksportuojami visame regione jau XV amžiuje.

Iškhaną galima paruošti be galo daug būdų. Galite užsisakyti virtą, keptą arba troškintą su migdolais. Garsiausias patiekalas – vyne virta žuvis, pagardinta baziliku, peletrūnu, laiškiniais česnakais ir pipirais.

Taip pat skanu įdaryta vietiniais lazdyno riešutais ar abrikosais. Toks yra Sevan upėtakių populiarumas, vietiniai gyventojai važiuoja iš Jerevano ypač jo valgyti, pietauja šeimai priklausančiuose restoranuose su vaizdu į ežerą.

5. Manti

1719204664_986_Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Manti ruošiasi valgyti („Shutterstock”)

Paklauskite bet kurio Armėnijos diasporos nario, kokio patiekalo jis labiausiai pasiilgsta namuose, ir atsakymas bus vieningas: mantiskanūs kepti kukuliai, patiekiami pomidorų padaže su česnakiniu jogurtu ant šono.

Jiems trūksta ne tik skonio. Tai neabejotinai labiausiai bendraujantis patiekalas Armėnijoje. Iškepusios iki traškumo, nekantriai rankos plėšys nykščio dydžio koldūnus ir panardins juos į jogurtą vos tik patiekalas padėjus ant stalo.

Yra keletas variantų. Kai kuriems patinka aštrus pomidorų padažas. Kiti savo jogurtą mėgsta mažiau česnakinį. Manti galėjo kilti iš Vakarų Armėnijos, tačiau ji labai mėgstama visoje šalyje.

6. Gapama

1719204664_622_Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Gapama. Tikras žiemos šildytuvas („Shutterstock”)

Skanus maurų patiekalas iš pietų Armėnijos, ghapama yra toks mylimas visoje šalyje, kad turi savo dainą – Sveiki, Janas Ghapama – išryškina puikų skonį ir kvapą.

Iš esmės tai sviestinis moliūgas, išskobtas ir įdarytas ryžiais bei džiovintais vaisiais. Tai tikras žiemos šiltesnis ir lengvai populiariausias vegetariškas patiekalas šalyje.

Įdarui galima naudoti džiovintų vaisių mišinį, įskaitant obuolius, slyvas ir slyvas. Kadangi Armėnija, abrikosai yra būtini. Po įdaro moliūgas kepamas, supjaustomas ir patiekiamas norintiems pietautojams.

Nesvarbu, ar turite Sveiki, Janas Ghapama žaisti fone priklauso tik nuo jūsų.

7. Gata

1719204664_424_Armenisko-maisto-vadovas-pradedantiesiems-7-patiekalai-kuriuos-butinai-turite-paragauti

Gata, tradicinis armėnų saldus pyragas (Shutterstock)

Gata. Vien tik paminėjimas garantuotai sužavės bet kurio armėno akis. Saldus kiaušinių gausus, į duoną panašus pyragas, egzotiškas ir sirupo pavidalo, puikiai tinka tirštam, tamsaus puodelio surjpramoninio stiprumo vietinė kava.

Gata turi daug pavadinimų, atkreipkite dėmesį kada arba katah jei negalite jo pastebėti meniu, o forma ir dydis skiriasi priklausomai nuo regiono.

Kiekvienas turi savo požiūrio į klasikinį receptą, todėl nenustebkite pastebėję ingredientų skirtumų. Tačiau vienas dalykas niekada nesikeičia – gerai pagamintas gata visada tirpsta burnoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *