Alta Badia yra Pietų Tirolio kultūrinė širdis, kurioje gyvena neįtikėtina gamta, dvi UNESCO pasaulio paveldo vietos ir stebina skaičius Michelin žvaigždute restoranai. Čia taip pat yra šimtmečių senumo Ladinų kultūra. Kalbėdami savo kalba ir turėdami kultūrą, kurios pagrindas yra aplinkos apsauga, ladinai gyvena darnoje su gamta, dirbdami dirvą ir ganydami gyvulius. Jų viles, tradicinės gyvenvietės, yra pagrįstos savarankišku aprūpinimu, auginant didžiąją dalį savo produkcijos. Skaitykite toliau, kad sužinotumėte dar penkias priežastis aplankyti šį slaptą Italijos slėnį…
1. Kino pėsčiųjų takai
Pažymėtas gražia balta koplyčia ir galingu akmeniniu Dolomitų veidu, mažas Badia kaimas su La Crusc / Santa Croce kalnu yra geriausių žygių Alta Badia regione atspirties taškas. Iš Badia kaimo centro pakilkite keltuvu, pasigrožėkite kvapą gniaužiančiais vaizdais ir pasirinkite.
Lengviausias kelias – švelnus pasivaikščiojimas iki Amentaros pievų – vešlių alpių ganyklų, garsėjančių laukinėmis gėlėmis ir tradiciniais kaimo būstais. Sudėtingesnis maršrutas nuves jus per Sas dla Crusc kalnyną iki įėjimo į Fanes-Senes-Braies gamtos parką. Piza dales Diesc papėdėje rasite sniego urvą, susidariusį ankstyvaisiais pavasario mėnesiais tirpstant sniegui, sukuriantį natūraliai gražias iškirptas lubas.
Kad ir kurį žygį pasirinktumėte, vaizdai bus plačiaekraniai ir kinematografiški. Užgniaužsite kvapą pažvelgus į užtikrintai besilaikančias zomšas, laipiojančias palei uolėtas sienas. Bet grožis slypi ir detalėse. Alpių gėlės čia yra gležnos ir įmantrios, o žavingų kiaunių voverių žaismingos išdaigos garantuotai sukels šypseną. Nesvarbu, kokį kelią pasirinkote, nepamirškite giliai kvėpuoti. Oras čia toks tyras, kaip ir gražūs vaizdai.
2. Vakarieniaukite su „Michelin” žvaigždėmis
Jums nereikia eiti toli, kad galėtumėte mėgautis „Michelin” žvaigždute pažymėtu maistu Alta Badia. Nepaisant daugiausia kaimiškos aplinkos – o gal dėl to – tai viena geriausių Italijos gastronominių vietų. Pasislėpę po įspūdingomis Dolomitų viršūnėmis, rasite 4 „Michelin” žvaigždutes. Visi jie yra tik 15 kvadratinių kilometrų plote. „St. Hubertus” restoranas „Hotel Rosa Alpina” San Cassiano yra vienas iš devynių restoranų Italijoje, pelniusių tris žvaigždutes. Vykdomasis šefas Norbertas Niederkofleris su traškančiu atviru židiniu ir tik dešimčia stalų sukūrė meniu, kuris keičiasi priklausomai nuo metų laikų ir kuriame yra šviežių produktų, pagamintų iš Alta Badia regiono. Vietinis šefas Nicola Laera paprašė savo intymių žinių apie vietinę Ladinų maisto kultūrą, kad uždirbtų žvaigždutę už „La Stüa de Michil” viešbutyje „La Perla”. Niekada nesate toli nuo apdovanojimus pelniusio valgio Alta Badia.
3. Mėgaukitės aperityvais ir nepamirštamu Alpenglow
Vietiniai pasakys, kad niekas taip nenuramina sielos kaip gėris Enrosadira arba Alpenglow, kur, dienos pabaigoje, galingieji Dolomitai įgauna rausvą švytėjimą, gaudydami paskutinius besileidžiančios saulės spindulius. Viena geriausių vietų tai pamatyti yra nuostabios Alpių ganyklos, esančios prieš srovę nuo Gherdenacia.
Kiekvieną vasarą vietiniai čia rengia nuolatinius aperityvus – savotišką rafinuotą ankstyvo vakaro pikniką, kuriame patiekiami vietiniai Ladin užkandžiai, kuriuos papildo geriausi Pietų Tirolio vynai. Saulei leidžiantis, skleidžiant savo eterinį švytėjimą virš šių nepaprastų uolų katedrų, garantuojamas didžiulės gerovės jausmas, taip pat vakaras, kurio niekada nepamiršite.
4. Vakarienė po žvaigždėmis
Šis kasmetinis gastronominis renginys greitai tampa vienu populiariausių gurmanų Alta Badia mieste. Kiekvieną vasarą priešais laiptus pastatomas ilgas stalas su estakada San Linertas / San Leonardovaizdinga bažnyčia ramaus Badia kaimo centre, kur svečiai vaišinami regioninių gėrybių vaišėmis.
Maistas ruošiamas vietinių virėjų, naudojant šviežius vietinius produktus ir pagal receptus, perduodamus iš kartos į kartą. Kiekvieną patiekalą lydi vietiniai vynai ir neformali atmosfera, kurioje daugelis valgytojų tampa draugais visam gyvenimui.
Vakaro akcentas, žinoma, yra žvaigždžių antklodė aukščiau. Čia labai mažai šviesos užterštumo, todėl žvaigždės jaučiasi pakankamai arti, kad prisiliestų, akinantis pasakų šviesų ekranas, lydintis ne mažiau akinantį patiekalą.