Belgijos virtuvė, garsėjanti vafliais, bulvytėmis, šokoladu ir alumi, yra viena mylimiausių pasaulyje, nors jos kilmė nėra plačiai žinoma.
Štai keletas patiekalų ir gėrimų, kuriuos verta paragauti lankantis Belgijoje, ir geriausios vietos tam padaryti.

Mėgaukitės belgišku šokoladu
Belgija gamina vieną geriausių šokoladų pasaulyje. Šalyje veikia daugiau nei 2000 šokolado parduotuvių, todėl kiekviename Belgijos kampelyje atrasite kažką sau.
Pagrindiniai Belgijos šokolado prekės ženklai yra Neuhaus, Godiva, Guylian, Leonidas ir Pierre Marcolini. Jei jums įdomi pasakojimo dalis už šių nepakeičiamų saldumynų, užsukite į Chocolate Nation Antverpene, save vadinantį „didžiausiu pasaulyje belgiško šokolado muziejumi“, arba Choco-Story, muziejų su filialais Briugėje ir Briuselyje, atidarytą septynias dienas per savaitę.
Nors galite tiesiog nusipirkti šokolado plytelę, nepraleiskite progos pasimėgauti dėžute pralinių. Jos buvo išrastos 1857 m. Briuselyje ir nuo to laiko tobulinamos visoje šalyje.
Kur išbandyti: Miestuose, pavyzdžiui, Briuselyje ir Briugėje, rasite šokolado visur, kur tik pažvelgsite. Kai kurie geriausi šokoladininkai šalyje yra Van Dender Briuselyje (garsėja karštu šokoladu), Pierre Plas Bastoigne (garsėja unikalių formų pralinėmis) ir Chocolate Line Briugėje bei Antverpene (bendradarbiauja su žinomais restoranais, tokiais kaip Fat Duck ir Noma).

Paragaukite midijų prie jūros
Midijos yra dažnos Belgijos Šiaurės jūros dalyje. Jos taip populiarios, kad moules-frites — midijos, patiekiamos su turtingu padažu iš baltojo vyno, askaloninių česnakų, petražolių ir sviesto, kartu su bulvytėmis — dažnai vadinamos Belgijos nacionaliniu patiekalu.
Visi restoranai didžiuosiuose miesto centruose tvirtina, kad jų moules-frites yra geriausi, tačiau šviežiausias ir skaniausias midijas rasite pakrantės kurorte Ostendėje, kur restoranų savininkai perka jas tiesiogiai iš žvejų.
Kur išbandyti: Apero Fish Palace gamina gardžius moules-frites kartu su kitais gardžiais jūros gėrybių patiekalais. Jei ieškote kažko ypatingo, La Moulinière meniu turi daugiau nei 40 midijų patiekalų — paragaukite midijų à l’Ostendaise, patiektų su pilkomis krevetėmis, vynu ir biscuit.
Valgykite bulvytes tradiciniame frituur
Bulvytės visame pasaulyje būna įvairių formų ir pavidalų. Tačiau nė viena šalis nedaro bulvyčių taip, kaip Belgija. Kaip jums pasakys kiekvienas vietinis, vienintelė vieta, kur gauti tikrąsias belgų bulvytes, yra frituur.
Apytiksliai išvertus „frituur” reiškia „kepsnių parduotuvė”. Frituurs gali būti nuo paprastų mobilių maisto automobilių iki mažų restoranų su pilna virtuve ir gausiai užpildytu prekystaliu, kuriame gausu mėsos ir sūrio užkandžių, tokių kaip populiarus frikandel: gilieji gruzdinti odos nesutampami dešrelės.
Gražiausia „frituur” ypatybė yra tai, kad jie yra visiems. Gali tekti stovėti eilėje šalia ministro pirmininko, uosto darbuotojo, mokytojo ar policininko. Daugelis žmonių nesukeičia savo mėgstamos užsakymų, o kiti keičia kiekvieną kartą apsilankydami.
Kur išbandyti: Šalyje yra daugiau nei 4600 frituurų, tad gali būti sunku pasirinkti. Autentiškiausi yra pasislėpę gyvenamuosiuose rajonuose, tačiau tokios vietos kaip Frit Flagey (Ixelles), De Frietketel (Gentas) ir Frites Atelier (Antverpenas, Briuselis, Gentas) dažnai yra geriausiose sąrašuose.

Pajuskite belgiškų vaflių saldumą
Belgijoje vyksta senovinė vaflių kova. Daug metų du miestai – Liège ir Briuselis – kovojo dėl „belgiško vaflio” vardo.
Briuselio vaflis yra tas, kurį dauguma žmonių pažįsta: orus, traškus su vanilės užuomina ir gausiais priedais. Tačiau daugelis keliautojų nežino, kad yra ir kita belgiško vaflio versija. Liège vafliai gaminami iš tankios briošinio tipo tešlos su karamelizuotu perlų cukrumi. Mėgaukitės šiuo saldžiu gėriu be papildomų priedų.
Mano nuomone, vaflių diskusijoje yra tik vienas teisingas atsakymas: Liège versija visada turės ypatingą vietą mano širdyje. Kiekvieną kartą, kai ją valgau, man primena vasarą prie jūros su seneliais.
Bet iš tiesų, nėra pralaimėtojų susiduriant su tokiu saldžiu gėriu. Kurią versiją bepasirinktumėte, kiekvienas kąsnis yra Belgijos vaflių gamybos meistriškumo pavyzdys.
Kur išbandyti: Puikių vaflių rasite arbatos kambariuose, vaflių parduotuvėse ir maisto vežimėliuose, ypač — kaip spėjote — Briuselyje (Gaufres & Waffles arba Maison Dandoy) ir Liège (Sandwicherie Pollux arba Pâtisserie Eggenols). Nepamirškite, jokios papuošalų antūsų Liège vaflių.
Atraskite stoemp, mažai žinomą vietinį favoritą
Stoemp yra belgiška košės versija, sudaryta iš bulvių košės, pieno, sviesto ir daržovių kaip svogūnai, porai, morkos ir kopūstai. Tai daugelio belgų vakarienės stalų esminė dalis, nors ji dažniausiai nepastebima tarp lankytojų.
Belgijoje visų amžiaus grupių mylimas dėl savo paprastumo, kremingumo ir švelnaus skonio, stoemp yra verta paragauti garnyras.
Kur išbandyti: Nors stoemp yra daugelio Belgijos restoranų meniu, Balls & Glory tai padarė savo pagrindiniu patiekalu. Su filialais Antverpene, Gente, Leuvene ir Sint-Niklase, jie derina įvairias stoemp rūšis su modernia klasikinių įdarytų mėsos rutuliukų ir turtingos santvekės interpretacija.

Pabandykite tradicinį flamandų jautienos troškinį
Kiekviena šalis turi savo pagrindinį troškinį. Belgijoje tai yra stoofvlees; prancūziškai kalbančioje Valonijoje, tai vadinama carbonade flamande.
Nepriklausomai nuo pavadinimo, šis skanėstas troškinys lėtai gaminamas viename puode su jautiena, svogūnais, belgišku alumi ir duona. Stoofvlees patiekiamas su bulvytėmis arba, rečiau, su bulvių koše.
Patiekalo grožis yra tai, kad nėra oficialaus recepto. Kiekvienas Flandrijoje tiki, kad jų močiutė gamina geriausiai — nesvarbu, ar jie pridėtų kadagio uogų, slyvų, imbierinio pyrago, rudo vytsetinė cukraus, raudonųjų serbentų drebučių ar viso to nė vieno.
Kur išbandyti: Kadangi stoofvlees yra namuose gaminamas patiekalas, nereikė viltingai keliauti į brangų restoraną, kad rastumėte geriausią. ‘t Bagientje Briugėje rasti skaniai pagamintą stoofvlees vietiniu alavu Brugse Zot.
Mėgaukitės belgiškojo endivijos elegancija
Nėra šalies, kurioje endivijos (witloof olandiškai) būtų mėgstamos kaip Belgijoje. Vis dėlto dėl savo švelniai kartaus skonio, tai yra patiekalas, kuris sukelia prieštaringus jausmus jauniems vaikams — jie arba jo nekenčia, arba jį mėgsta.
Belgijoje endivijas galima valgyti žalias kaip kitų lapinių žolių pakaitalą, virtas, troškintas ir dažniausiai apvyniojamos į kumpį ir kepamos orkaitėje su bešamelio padažu.
Kur išbandyti: Orkaitėje keptos endivijos dažnai valgomos flamandų namuose. Tačiau jas taip pat rasite kai kurių tradicinių braserijų meniu, daugiausiai Antverpene. Aplankykite De Bomma arba Bistro, kad paragautumėte geriausios.
Paragaukite belgijų alus tradiciniame rudučių kavinėje
Belgijos alaus kultūra yra viena iš gyvenimo būdo. Ji yra taip integruota į šalies mitybą ir socialinį gyvenimą, kad 2016 m. ji buvo papildyta UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašu. Kitaip tariant, būtų gėda atvykti į Belgiją ir neparagauti kai kurių geriausių pasaulyje pagamintų alų.
Nesvarbu, ar jums patinka lagerai, stiprus blondinis alus, trapistų alaus, Oude Geuze ar lambic, paimkite bokalą ir mėgaukitės. Tik prisiminkite gerti atsargiai: Belgijos alus gali būti stipresnis, nei esate pripratę.
Kur išbandyti: Belgijoje alus yra visur. Suraskite tradicinę „rudą kavinę”, garsėjančią savo sielą turinčia atmosfera ir nesuderintu dekoru, pvz., Café Merlo Briuselyje arba ‘t Poatersgat Briugėje, ir pasirinkite savo nuodą.
Vegetarai ir veganai, nesijaudinkite
Nors Belgija truputį vėliau prisijungė prie be mėsos valgomojo stalo, vegetarai ir veganai neturės jokių sunkumų rasties kažką sau.
Belgijos virtuvė paprastai yra gana mėsinga, tačiau dauguma restoranų šiandien turi bent keletą vegetariškų arba veganiškų variantų.
Pažiūrėkite į augalinės dietos restoranų asortimentą, pvz., HUMM Antverpene (jų mezės yra nuostabios), Le Botaniste Gente ir Briuselyje (paskaninama omega 3 pyragėliu) ir „Savage” Briuselyje (žinomas dėl nuolat besikeičiančio augalinės dietos meniu).

Kelionių aistruolė ir patyrusi kelionių tinklaraštininkė, kuri rašo apie įvairius kelionių aspektus: nuo apgyvendinimo ir maisto kultūros iki įdomiausių lankytinų vietų bei praktiškų kelionių patarimų. Ji dalinasi savo atradimais apie parkus, muziejus ir kitas pramogas, taip pat analizuoja skrydžių taisykles bei geriausius suvenyrų pasirinkimus. Aistė siekia įkvėpti kitus atrasti pasaulį per autentišką patirtį ir atsakingą keliavimą.