Ką valgyti ir gerti Bretanėje

Ką valgyti ir gerti Bretanėje

Bretanė garsėja išskirtiniu kulinariniu paveldu, kurio nerasite jokioje kitoje Prancūzijos dalyje.

Šiame šiaurės vakarų regione vietinių sūrių pasirinkimas kuklus, o vynas praktiškai nėra gaminamas; pagrindinę vietą užima blynai – crêpes. Įvairiais įdarais pagardintus plonus blynus siūlo akmeninėmis sienomis pasižyminčios crêperie valgyklos, veikiančios kiekviename mieste ir kaime – tarsi Romos trattorijos ar Paryžiaus bistro. Nors blynas atrodo paprastas, jis išsiskiria universalumu, gardžiu skoniu ir dažnai tampa mėgstamu patiekalu.

Bretanė garsėja ir išskirtine šviežių produktų kokybe: čia gausu ką tik pagautos žuvies, jūros gėrybių bei puikios kokybės kiaulienos. Vietiniai patiekalai dažniausiai pateikiami be puošmenų, tačiau pasižymi sotumu ir išraiškingu skoniu – jie šildo ir maloniai nustebina kiekvieną kartą.

1. Paragaukite galette complète

Renkantis sočiųjų grikių blynų – galette – rūšį crêperie meniu gali iškilti klausimų dėl pasirinkimo gausos, tačiau visada verta rinktis klasikinį derinį. Nepriklausomai nuo nuotaikos, tradicinis complète – blynas su gaiviu kiaušiniu, kumpiu ir lydytu sūriu – puikiai tiks. Norėdami dar įdomesnio skonio, galite pridėti svogūnų džemo ar troškintų grybų. Papildoma blyno porcija čia nieko nestebina ir laikoma įprasta.

  • Kur paskanauti: Šį blyno variantą rasite kiekvienoje crêperie. Rekomenduojamos vietos: Crêperie Saint-Guenhaël Vanoje ir La Touline Sen-Malo mieste.

2. Išbandykite galette-saucisse

Šis patiekalas – tai tradicinio blyno variacija: kepta kiaulienos dešra susukama į gardžiai apkepintą blyną. Nors kai kurie tradicijų besilaikantys gyventojai renkasi tik klasikinį variantą, svogūnų džemas ar garstyčios suteikia papildomo skonio. Tai esminis rytinės Bretanės gatvės maisto pasiūlos patiekalas, ypač populiarus Renė – bemaž kiekviename kampe jį galima rasti šviežiai paruoštą.

  • Kur paskanauti: Kiekvieną šeštadienį Marché des Lices turguje Renė tvyro nesumaišomas galette-saucisse aromatas.

3. Mėsos mėgėjams – kig ha farz

Vienas iš įspūdingiausių Bretanės patiekalų – kig ha farz – tiks ne kiekvienam. Tiesus vertimas iš bretonų kalbos – „mėsa“ ir „įdaras“, o kulinarinės ištakos primena paprastesnius, naminius, iš kartos į kartą perduodamus troškinių receptus. Pagrindą dažniausiai sudaro kartu su daržovėmis troškinta kiauliena ir jautiena, o šalia patiekiamas grikių miltų pudingas – tas pats, kuris naudojamas blynams kepti. Viskas vainikuojama lipig padažu, pagamintu iš sviesto ir svogūnų.

  • Kur paskanauti: Tradicinis patiekalas dažniausiai gaminamas vakarų Bretanės namuose, tačiau Le Restaurant Breton restoranas Sen-Fregane jį siūlo kiekvieną antrą ketvirtadienį.
Austrių festivalis Kankalyje, Bretanė, Prancūzija
Bretanėje būtinai paragaukite šviežių austrių – tai nepamainomas malonumas © Brian Minkoff / Shutterstock

4. Ragaukite įspūdingą jūros gėrybių lėkštę

Daugelis Bretanės vietovių yra netoliese jūros, todėl jūros gėrybės čia – kasdienybė. Kiekvienas kraštas specializuojasi tam tikrose jūros gėrybėse – pavyzdžiui, Kankalis garsus austrėmis. Paprastai šias gėrybes patiekia kaip gausią, į aukštį išsiskiriančią lėkštę, kurioje rasite visko nuo austrių iki krabų, krevečių ir omarų.

  • Kur paskanauti: Puikiausia ragauti jūros gėrybes lauko terasoje su vaizdu į jūrą, pavyzdžiui, „Au Pied d’Cheval“ Kankalyje.

5. Paragaukite jūrinių žuvų troškinio cotriade

Kaip Marselis garsėja bouillabaisse, taip Bretanė didžiuojasi cotriade. Šis žuvienės tipo patiekalas iš Morbihan regiono gaminamas iš gausybės šviežių vietos žuvų bei jūros gėrybių. Patiekalą istoriškai ruošdavo žvejai, sudėję į puodą viską, kas likdavo nesuvalgyta dienos pabaigoje. Puode kartu su bulvėmis, daržovėmis ir žolelėmis dažniausiai verda midijos, krevetės, sardinės, skumbrės, karpiai ir kitos žuvys – viskas troškinama daržovių sultinyje ir baltame vyne, kol susidaro aromatinga, soti jūrinė sriuba. Valgykite ją su šiltu duonos gabalu ir sausu baltuoju vynu.

  • Kur paskanauti: Autentiškos cotriade rekomenduojama ragauti „Entre Terre et Mer“ restorane Loriene.

6. Atraskite įvairius jūros dumblių patiekalus

Bretanės pakrantės yra didžiausi jūros dumblių plotai žemyne, čia kasmet renkama per dešimt rūšių valgomų dumblių. Dumblių produktai dažniausiai gaminami regiono šiaurės vakaruose ir dažnai atsiduria restoranų meniu: kaip garnyrai, tartarai, terrinai ar prieskonių pavidalu apibarstomi pagrindiniai patiekalai. Specializuotose parduotuvėse rasite dumblių skonio sausainių, makaronų, netgi arbatos ar alaus. Priklausomai nuo rūšies, dumbliai gali suteikti lengvą druskingumą, kartumą ar riešutinį poskonį.

  • Kur paskanauti: Renė mieste japonų ir prancūzų virtuvę derinantis restoranas Ima savo meniu ypatingą vietą skiria bretaniškiems jūros dumbliams.

7. Pasimėgaukite sūdyto sviesto karamele

Vietiniai gyventojai neabejingi sviestui – būtent sūdytam. Iš šios nuostatos gimė vienas gardžiausių regiono desertų: sūdyto sviesto karamelė. Tai tiršta, saldi ir lipni karamelė, dažniausiai patiekiama ant blynų, tačiau naudojama ir pyragams, ledams bei kaip atskiras saldėsis.

  • Kur paskanauti: Kiekviena save gerbianti crêperie pasiūlys crêpe caramel au beurre salé. Ypatingą rankų darbo karamelę verta ragauti Crêperie Au Vieux Quimper Kepelyje.
Moteris valgo kouign amann desertą, būdingą Bretanei, Rochefort-en-Terre, Prancūzija
Riebus, tačiau autentiškas kouign amann sviestinis pyragas jau tapo regiono kulinarijos simboliu © Joe Tabacca / Shutterstock

8. Desertui – saldusis kouign amann

Kouign amann išvertus reiškia „sviestinis pyragas“ – ir šis saldumynas visiškai pateisina pavadinimą. Šis išsluoksniuotos tešlos, gausiai perteptos sviestu ir cukrumi, pyragas yra kilęs iš Finistère krašto ir kepamas žemoje temperatūroje, kad karamelizuotųsi iki tobulumo. Kartais pyragas pagardinamas sūdyto sviesto karamele arba keptais obuoliais. Neretai jis vadinamas riebiu, tačiau tikri smaližiai būtinai turi paragauti šio gardėsio.

  • Kur paskanauti: Tikro saldumo ir tinkamos karamelizacijos ieškokite François Kouign Amann kepykloje Vane.

9. Išragaukite far breton pyragą

Nereikėtų apgauti neišvaizdi pyrago išorė – far breton – Bretanės firminis desertas, artimas flan pyragui, tik tankesnis ir švelnesnis, žinoma, gaminamas su sūdytu sviestu. Yra nesudėtingų variantų, tačiau tradiciškai per vidurį įdedama slyvų ir paskaninta romu – taip išryškėja tikrasis skonio subtilumas.

  • Kur paskanauti: Daugumoje Bretanės kepyklų rasite far breton, bet tikrai gardaus verta ieškoti A La Belle Meunière kepykloje Sen-Kast-le-Gildo, kurios pyragas pernai pripažintas geriausiu visame regione.

10. Vietoj vyno – bretaniškas sidras ir lambig

Crêperie virtuvėse vyną paprastai keičia vietoje spaudžiamas sidras. Čia prie galette ar crêpes patiekiama nedidelė sidro taurė (bolée) su sodriu cidre breton. Rinktis galima iš gausybės – nuo švelnių iki stiprių, nuo saldžių iki kartesnių, vaisinių ar žiedinių – sidrų. Apsilankymas specializuotoje cidrerie leidžia geriau pažinti šio regiono produkciją. Norintiems stipresnio gėrimo – rekomenduojamas lambig, gaminamas distiliuojant sidrą ir brandinant ąžuolo statinėse, šis gėrimas primena stiprų vynuogių brendį.

  • Kur paskanauti: Vietinis sidras beveik visada siūlomas Bretanės baruose ir restoranuose. Norint susipažinti su geriausiais gamintojais ir paragauti jų gaminių, verta aplankyti Manoir du Kinkiz netoli Kepelio.
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *