Kiekvienų metų gegužės mėn Lucbanas San Isidro Pahiyas festivalis paverčia miestus Quezon į vaivorykštės spalvų reginius, kai vietiniai gyventojai ir turistai susirenka ir švenčia vieną didžiausių derliaus švenčių Filipinuose. Praėjus šešiasdešimčiai metų nuo pirmųjų šiuolaikinių Pahiyų, atsakome į jūsų klausimus apie festivalį, įskaitant tai, kur ir kaip jis švenčiamas, ir įvykio istoriją.
Kas yra Pahiyas ir kur jis švenčiamas?
Žmonės rengiasi spalvingais kostiumais, norėdami paraduoti gatvėse per Pahiyas (SOPA Images Limited / Alamy)
Pahiyas festivalis yra didžiausia ir spalvingiausia derliaus šventė Filipinuose, kuri kasmet vyksta pagerbti žemdirbių globėją San Isidro Labrador. Dauguma žmonių vyksta į Lucbaną švęsti, nes čia atsirado Pahiyas, tačiau šventes galima rasti visoje Quezon provincijoje, tokiuose miestuose kaip Tayabas, Sariaya, Gumaca ir Tiaong.
Ko galiu tikėtis Pahiyas mieste?
Namai dekoruoti spalvingais produktais (SOPA Images Limited / Alamy)
Kiekvieną gegužės 15 d. vietiniai savo namus puošia įvairiais vaisiais, daržovėmis, gėlėmis ir kitais produktais, dažnai stilistiškai dekoruotais. Kipingas (plonas lapo formos vaflis, pagamintas iš ryžių popieriaus) ir longganisas (Filipinietiška dešra) festivalio metu taip pat laikomi dekoratyviniais. Tačiau ne tik puošiant namus, bet ir svarbiausias festivalio akcentas yra „Kalas” eisena, kai iš papuoštų namų žmonės griebia kuo daugiau produkcijos. Tai gali atrodyti išdykęs, bet tai yra viena iš labiausiai džiaugsmingų festivalių dalių tiek lankytojams, tiek namų savininkams. Per šventes, kurios paprastai trunka apie dvi savaites, taip pat vyksta konkursai, paradai, kultūriniai pasirodymai, eksponatai ir daugybė fiestų.
Kokia yra Pahiyas istorija?
Pahiyas festivalis, kaip mes žinome šiandien, buvo įkurtas 1963 m. (Peter Treanor / Alamy)
Festivalio ištakos siekia 15 dth amžiuje kaip ankstyvoji padėkos ceremonija. Ūkininkai atnešdavo savo pasėlius į Banahaw kalno papėdę, švęsdami gausų derlių. Laikui bėgant jie pradėjo siūlyti savo produkciją bažnyčiai San Isidro garbei. Tačiau tradicijai toliau augant, bažnyčios neturėjo patalpų derliaus aukoms laikyti. Vietoj to, ūkininkų buvo paprašyta eksponuoti savo produkciją už savo namų, o parapijos kunigas eidavo nuo durų iki durų palaimindamas kiekvieną derlių. Laikui bėgant, vietiniai norėjo užtikrinti, kad jų tradicijos nebūtų pamirštos ir ateityje. Štai kodėl 1963 m. Pahiyas festivalį oficialiai įkūrė Fernando Cadeliña Nañawa, Lucban meno klubo prezidentas.
Ar dar ką nors turėčiau žinoti apie Pahiyas?
Žmonės atveria savo namus puotai per Paphiyas (Eddie Gerald / Alamy)
Festivalis yra skirtas maistui švęsti, todėl būdami čia būtinai pasimėgaukite daugybe filipiniečių patiekalų. Vietiniai dažniausiai atveria savo namus ir kviečia kaimynus bei svečius su jais vaišintis, pašokti ir pabendrauti. Šiomis dienomis taip pat gausu gatvės maisto pardavėjų, parduodančių vietinius skanėstus. Siūlome įsikišti pancit habhab (ryžių miltų makaronai maišydami kepti su daržovėmis ir mėsa), arba Lucban pilpit, (lipnus, saldus skanėstas, pagamintas iš ryžių miltų ir moliūgų, pamirkytas karamelizuotame cukruje). Negrįžkite namo nepasiėmę suvenyro iš tiyangge, įskaitant vietines skrybėles, krepšius ir maisto siuntinius.