Tucsonas, įsikūręs Sonorano dykumos širdyje, Arizonoje, yra mažas, tačiau gyvybingas miestas su unikaliu kulinariniu kraštovaizdžiu, atspindinčiu daugelio kultūrų sankirtą.
Nors ekologiniu požiūriu Sonorano dykuma nėra vaisingas laukas – tai iš tikrųjų viena biologiškai įvairiausių dykumų pasaulyje ir vienintelė jūrinė dykuma Šiaurės Amerikoje (Cortezo jūra/Kalifornijos užutėkis daro reikšmingą įtaką vietos orams). Čia gausu augmenijos ir gyvūnijos, o vietiniai gyventojai tūkstančius metų naudojosi šia derlingumu savo maitinimosi įpročiuose. Iš tiesų, Tucsone auginami kelios pripažintos „paveldosaugos kultūros“, kurios žmones maitino šimtmečius: amaranto žalumynai, oğinių vaisiai, meskito ankštys, vilkabrės ir dar daugelis kitų.
Šiandien Tucsonas yra pasigyręs savo maistiniu paveldu, kurį sudaro vietiniai, Meksikietiški, Europos, Afrikos ir Kinijos kulinariniai įtaka. Šis įvairiapusiškas fonas suteikė miestui UNESCO Kūrybinio Gastronomijos Miesto titulą (pirmasis tokio tipo title JAV). Taigi, valgymas Tucsone yra ne tik prabanga – tai kelionė, apibrėžiama tradicijų, inovacijų, bendradarbiavimo ir išradingumo, nesvarbu, ar pasimėgausite paprastu, puikiai subalansuotu taco, ar kompleksiniu gurmanišku skoniu.
Štai mano Tucson mėgstamiausių vietų sąrašas, kuris parodo visus šio regiono gastronomijos lobius.
Pusryčiai
Jei pabudote alkani, keliaukite tiesiai į Seis Kitchen (ypač rekomenduoju atmosferinę vietą Mercado San Augustín) ir pasinerkite į didžiulę jų nuostabių chilaquiles lėkštę. Stori, namuose pagaminti tortilijų traškučiai sukuria tobulą derinį. Nepriklausomai nuo valandos, nepraleiskite guakamolės – ji jau legendinė.
Kava
Jei paklaustumėte tucsoniečio, kur eiti kavos, jie pasakytų eiti į Cup Cafe, esančią istoriniame Hotel Congress (pastato istorija yra įdomi, nes čia 1934 m. buvo sugautas garsus gangsteris John Dillenger). Be fascinacinės istorijos, šio kavinė siūlo gausybę asmenybės ir puikios kavos. Tie, kurie išmano šią vietą, patars pasirinkti pyrago gabalėlį iš jų kasdienio kepinių pasirinkimo – ir galiu pasakyti iš patirties, morkų pyragas ir kava yra puikus derinys.
Pietūs
Kai ateina pietų metas, ateina ir taco laikas. Tucsone tikrai netrūksta taco parduotuvių, kiekviena jų turi savo gerbėjų ratą, o jų stiliai skiriasi nuo tradicinių barbacoa, birria iki tarptautinių fuzijų ir daug daugiau. Kadangi esame Sonorano dykumoje ir žuvis čia svarbi, negalime praleisti Taqueria Pico de Gallo, kuri specializuojasi traškiuose žuvies tacos su namuose gamintomis tortilijomis. Pridėkite šiek tiek laimo ir mėgaukitės puikiu rūgštaus ir pikantiško skonio deriniu.
Jei norite išbandyti kažką šiek tiek modernesnio, Rollies yra būtina apsilankymo vieta. Ši linksma mažytė rožinė ir mėlyna taco kavinė siūlo kai kuriuos vertingiausius birria tacos Tucsone, taip pat prabangias atviras enchiladas, suktinius tacos (taip ir atsirado pavadinimas) ir net birria rameną. Mūsų rekomendacija? Tegul kiekvienas užsisako skirtingą variantą – ir dalykitės.
Pastaba: Tucsone tacos visada patiekiami su Sonorano miltų tortilijomis, be jokių diskusijų. Tai kontroversiškas žingsnis tiems, kurie dievina kukurūzų tortilijas, tačiau darykite kaip vietiniai, draugai.
Laiminga valanda
Nieko nėra geriau, nei gurkšnoti gėrimą ant terasos, kai dykumos saulė pradeda leistis – dangus virsta į cukraus vato spalvas, ir viskas atvėsta apie 20 laipsnių, padarydamas laimingą valandą Tucsone ypatingą.
Alų mėgėjai turėtų eiti į Borderlands Brewing, moterų valdomą alaus gamyklą, kuri sukėlė revoliuciją alaus scenoje su savo kūrybingais alūs ir bendruomenės orientuotu verslo modeliu. Borderlands reguliariai atlieka bendradarbiavimus su Meksikos moterų aludėmis, o vietoje naudoja vietines žaliavas, kaip pavyzdžiui, Tohono O’odham tautos auginamus paveldo kukurūzus. Jų alūs, kaip sakoma, yra Tucson stiklinėje – Imperial Churro Cream Ale, Prickly Pear Wheat ir La Miche čili alus jau yra pasirodę anglų konteineriuose.
Jei esate labiau kokteilių žmogus, rekomenduojame Red Light Lounge paslėptą viešbutyje Downtown Clifton, nepriklausomame viešbutyje, valdomame žavios paikos Moniqua Lane. Terasa čia jauki, o gėrimai – kompleksiški ir kupini skonio; net jei paprašysite kažko paprasto, barmenai užtikrins, kad tai bus geriausia versija, kokią kada nors ragavote.
Vakarienė
Tucson tikrai parodo savo grožį vakarieniaujant, todėl nesvarbu, koks jūsų skonis, būsite sotus. Pirmiausia, James Beard pusfinalininkai Tito & Pep vadovaujami ilgamečio tucsoniečio John Martinez siūlo skoningus, modernius Sonorano klasikos variantus – jūros ešerio crudo suteikia gaivios pusiausvyros meniu gausuose patiekaluose, pavyzdžiui, įspūdinguose keptuose aštuonkojuose ir Cortezo jūros krevetėse su masės koldūnais.
Jei norite paragauti tikro vietinio klasiko, išbandykite kepsnį iš Charro Steak & Del Rey, šeimos įstaiga, veikianti nuo 1922 m. – derinkite su rūkyto mezkalo ir jausitės mėsafaniškoje danguje. Tie, kurie ieško daugiau eksperimentinių patirčių, neturėtų praeiti pro BATA, aukščiausios klasės vietą, kur japonų gaminimo technikos sujungiamos su Tucson skoniu kuriant subtilias kūrinius, pavyzdžiui, jautienos tartaras su apsvilusiais ažuolo aioli ir Sonorano miltų tortilija, ir pašto halibuto su salsa verde ir rūkytų sviesto sabajonu.
Saldikliai
Jei norite saldumynų, kurie ne tik duoda cukraus bangą, eikite į Monsoon Chocolate. Šokolado meistrija specializuojasi dirbdama su vietiniais skoniais, siekdama sukurti puikią „Desertų seriją“, šokolado batonėlius skirtus ingredientams kaip mėlyni kukurūzai, meskitas, jūros druska ir daugiau. Mano asmeninis favoritas yra Blue Corn Atole White Chocolate, įkvėptas Meksikos masa pagrindu pagaminto gėrimo; aš net nesu didelis baltos šokolado gerbėjas, bet šis batonėlis pateikia subtilią kreminę – beveik žiedinę – degustacijos patirtį, kokią niekada nesu anksčiau turėjusi.
Nepraleiskite Monsoon didelio asortimento bonboniukų – Chiltepín bonbon savo aštrumu apšviečia jūsų burną su Tucson mėgstamiausiu čili. Kitos skonių kombinacijos apima kakavos pupelių horchata ir mezcal karamelę – ko dar gali norėti jūsų saldusis dantis?
Atraskite daugiau Tucson kulinarijos scenos apsilankydami Mission Garden.

Kelionių aistruolė ir patyrusi kelionių tinklaraštininkė, kuri rašo apie įvairius kelionių aspektus: nuo apgyvendinimo ir maisto kultūros iki įdomiausių lankytinų vietų bei praktiškų kelionių patarimų. Ji dalinasi savo atradimais apie parkus, muziejus ir kitas pramogas, taip pat analizuoja skrydžių taisykles bei geriausius suvenyrų pasirinkimus. Aistė siekia įkvėpti kitus atrasti pasaulį per autentišką patirtį ir atsakingą keliavimą.