Augant devyniasdešimtaisiais Dubajuje, mūsų šeimos kulinarinės klajonės daugiausia apsiribojo shawarma ir falafeli užsakymais, pietumis Indijos ir Pakistano restoranuose arba greito maisto tinkluose.
Šiandien, būdama kelionių rašytoja, gyvenanti Dubajuje, dievinu šį miestą už jo nepaprastai jaudinantį kulinarinį pasaulį, kupiną inovatyvių restoranų, avangardinių koncepcijų ir drąsių šefų, trokštančių išreikšti savo kūrybiškumą mieste, kuriame unikalios idėjos yra labiau vertinamos nei senamadiški principai.
Dubajuje gyvena daugiau nei 200 tautybių, ir ši įvairovė ryškiausiai atsiskleidžia jo kulinarinėje kultūroje. Nuo autentiškų dosų užkandinių ir Afganistano kepyklų senajame Dubajuje iki Balkanų specialybių, vietinių mėsainių restoranų ir meno kūrinius primenančių patiekalų kitose miesto vietose – galiu didžiuotis, kad dar nesu radusi kito miesto pasaulyje, kuris taip išradingai atskleistų tarptautinę virtuvę, kaip čia. Štai keletas mano mėgstamiausių slaptųjų vietų, kurias laikau geriausiomis maisto ir gėrimų vietomis Dubajuje.
Pusryčiai
Vos kelias minutes pėsčiomis nuo Džumeiros paplūdimio esantis kukliame Meyan prekybos centre, 21grams Urban Balkan Bistro yra mano mėgstamiausia pusryčių vieta Dubajuje. Įkurtas serbų restorano savininkės Stasha Toncev ir šefas Milan Jurkovic šis vietinis bistro pritraukia tokius lankytojus kaip aš savo skaniais pusryčių ir popietiniais patiekalais, draugišku aptarnavimu ir jaukia aplinka.
Kiekvieną kartą užsisakau tą patį patiekalą, nes mano skonio receptoriai nenusakomai malonūs su pindjur kiaušiniais – virtais kiaušiniais, pateiktais sodriame lėtai keptų pomidorų ir pipirų padaže, apsuptu jogurtu su aštriu aliejumi ir šviežiais bazilikais. Tai patiekiama su ką tik iškepta somun duona, su kuria tiesiog negaliu atsispirti išvalyti pomidorų-padažo jogurto mišinį, kol lėkštė neliks tuščia. Sutaupykite vietos gabalėliui šviežiai kepto filo pyrago – mano mėgstamiausi yra kreminis špinatų ir ožkos sūrio, medaus ir čiobrelių. Pusryčių patiekalai tiekiami iki 17 val. Tad ši vieta yra mano nuolatinė, kai noriu tingiausiais savaitgalio vėlyvaisiais pusryčiais. Jei apsilankysite savaitgalį, teks laukti nuo 15 iki 30 minučių staliuko – bet verta.
Taip pat mėgstu atsivesti draugus ir šeimą į Arabian Tea House, Emyratų restoraną, įsikūrusį atnaujintoje tradicinėje architektūroje Al Fahidi istoriniame rajone, žingsniu nuo Dubajaus upės. Pilni pokalbių kiemeliai, sepijos tonais atspalvintos Dubajaus nuotraukos ant sienų ir tradiciniuose krosnyse kepama duona primena man tradicinius namus Dubajuje mano vaikystėje.
Rekomenduoju Speciali Emyratų Pusryčių Padėklo, kad paragautų tokių patiekalų kaip balaleet (slapiai saldūs vermišeliai, virti su kardamonu, cinamonu ir šafranu, užpilti omlete), dango (avinžirniai), bajella (favos pupelės), keptos pupelės, sūris, datulių melasos ir rožinė uogienė, viskas patiekiama su khameer, chebab ir tanoor duona. Lygiai taip gera būtų Egipto Pusryčių Padėkla, kuri ateina su tobulomis skaniai traškiomis falafelais, humusu, baltuoju sūriu ir pomidorais, bei skoniaus <musaqaa (baklažanų ir pipirų patiekalas). Jei mėgstate sumuštinius kaip ir aš, jums patiks gaivinantis halumio, agurko, pomidoro ir alyvuogėmis užpildytas za’atar prieskoniais praturtintas khameer. Užgerkite viską karak šaltu arbata.
Brix yra mėgstamiausia vieta pusryčiams ir kroasantams, turint nuostabų vaizdą į Džumeiros žvejybos uostą. Jei esate saldumynų gerbėjas, nepraleiskite šokoladiniu espreso ganache ir maskarponės užpildyto tiramisu kroasanto, o triufelio kroasantas ir sūrio-pomidoro-baziliko itališkas kroasantas yra puikios sūrios alternatyvos, taip pat ir geri specialūs kavos gėrimai.
Karak ir kava
Esate Dubajuje? Kodėl gi nepabandžius karak – daugeliui vietinių tai yra energijos suteikiantis gėrimas. Karak, įkvėptas Indų masala arbatėlės, yra saldi pieniška arbata, gaminama iš juodosios arbatos, verdama su kardamonu ir kartais šafranu ar kitais prieskoniais ir šviežiu arba kondensuotu pienu. Kai kurios Dubajaus kavinės kasdien parduoda tūkstančius karak puodelių ir niekada neatskleidžia tikslaus recepto niekam.
Turint keletą lokacijų aplink Dubajų, Filli kavinė paplūdimiuose prie aitvarų paplūdimio dažniausiai turi eilę nuolatinių lankytojų savaitgaliais ir lietingomis dienomis, besilaikančių jų zafran karak (su šafranu). Kai kurie užtikrino karak iš Koukh Al Shay kavinės Al Hudaiba (ir kitose filialuose), kuri skanesnė kartu su omleto paratha su Chips Oman – iš esmės sūriai traškučiai su omletu, susukti į parathą, ir tai yra puiku!
Nightjar Coffee Roasters yra puiki priežastis apsilankyti Alserkal Avenue, kur meno galerijos ir butikų parduotuvės stovi šalia nepriklausomų teatrų ir pasirodymų vietų. Ateikite čia dėl meno kavos, skrudintos vietoje ir nitro užpiltų šaltų brewers, kurie, mano nuomone, yra geriausi Dubajuje. Čia savaitgaliais yra didžėjus, puikus, kai jau pamažu užtvindys kavinė ir pradės šokti pagal ritmus. Jei išalkote, negalėsite suklysti su aštriuoju vištienos frankie, avienos kheema skrebučiu ir ricotta blyno krūvele.
Pietūs
Norėdami išbandyti miesto ilgalaikę obsiją su mėsainiais, nukeliaukite į vietos mėgstamą Salt paplūdimyje prie aitvarų, norėdami greitų pietų su smėliu tarp pirštų. Man patinka Vištienos Cheetos mėsainiai – yra kažkas taip patenkinančio traškių Cheetos trupinių kombinacijoje su karšta vištienos filetė. Mėsaionai (du kiekviename užsakyme) yra idealiai dydžio, kad galima būtų lengvai įkąsti. Pasirinku savo su šviežiomis ir traškiomis triufelų bulvytėmis. Karštą dieną jų Lotus šerbetas jaučiasi kaip delikatesas.
Įsikūręs Džumeiros žvejybos uoste, Bordo Mavi šiuo metu yra mano mėgstamiausias jūros gėrybių restoranas Dubajuje. Vėjuotas dekoras, vešlios patalpos augalai ir terasos uosto vaizdas šiam neformaliam restoranui suteikia jausmą, lyg būčiau atostogose Viduržemio jūros šalia. Turkų žuvininko Ersan Yılmaz sumanytas projektas, įkvėptas 200 metų senumo kartų receptais, patiekalai ruošiami iš jūros gėrybių, gaunamų kasdien šviežių. Yra žuvies rinkos stiliaus jūros gėrybių vitrinos ant ledo, kur galima pasirinkti tarp jūrų kiaulių, plokščių omarų ir kitų, bet aš rekomenduoju užsakyti keletą patiekalų iš meniu ir mėgautis jais dalijantis.
Man patinka pradėti nuo rūkytų marinuotų ančiuvių, kviečių jogurto, pomidorų salotų ir jogurto užpiltų traškių bulvių lustų, kol laukiu sviesto krevečių keptuvės, kuri yra tiesiog sviestinės-česnakinės gėrybės ant šnypščiančios lėkštės, ir kvapni vidutinio dydžio jūrinės žuvies pomodoro. Jūrinės žuvies žuvies kebabas, patiektas ant kviečių, taip pat puikiai pagardintas.
Vakarienė
Siekiant geriausių Irano kebabų Dubajuje, aplankykite Al Ustad Special Kabab Al Fahidi rajone. Įkurtas 1978 metais, tai vienas seniausių miesto restoranų, kuris dėl ilgalaikes klientų, kaip aš, kurie čia pirmą kartą atvyko vaikystėje, ir vietos bei tarptautinių įžymybių sulaukia lojalumo. Turistinė? Visai ne. Ikoniška? Tikrai taip.
Jie siūlo įvairių ėrienos ir vištienos kebabų, bet geriausia užsisakyti už savo kainą verta mišriai paletę vienam, dviem ar daugiau žmonių, kad galėtumėte paragauti skirtingų rūšių. Nepamirškite cholo kabab (su maltą avių mėsą arba vištiena), pateikto su šafrano ryžiais ir sviestu, kurį būtinai turėtumėte užpilti ant ryžių. Kreminis humusas čia taip pat yra vienas geriausių Dubajuje. Šis be pretenzijų šeimos valdomas restoranas nerezervuoja staliukų, tad savaitgaliais gali tekti palaukti vietos.
Sukurtas Sirijos brolių Mohammad, Wassim ir Omar Orfali, plačiai vertinamas Orfali Bros siūlo originalius patiekalų pasaulyje interpretacijas su kultūros paveldo įtaka. Puikus Dubajaus kulinarinės scenos kūrybiškumo pavyzdys, šis vietinis restoranas atsidarė 2021 m. ir greitai tapo vienu iš populiariausių miesto nepriklausomų restoranų.
Viduje, bokšto formos atvira virtuvė tarnauja kaip vizualinė centrinė figūra, kurioje šefai įgudusiai ruošia patiekalus. Patiekalai puikiai dera skonio ir tekstūros atžvilgiu, o ingredientai, kai tik įmanoma, vietiniai, spindi kiekviename patiekale. OB krokotės tirpsta burnoje, burghul ir shiso lapų salotos yra gaivumo pliūpsnis, o miso tahinio lašiša džiugina netikėtais skoniais. Rezervuokite gerokai iš anksto.
Baras
Įsikūręs Prekybos centro rajone H Dubajuje, atvykus į Elektrumų Lombardą negalėsite nepastebėti šiuolaikinės, aštutento nuotaikos. Šiame atpalaiduojančiame bare, įkvepiančiame devintojo dešimtmečio Niujorko Chinatown, mėgstu, kad galiu ateiti dėvėdama džinsus ir sportinius batelius ir visą naktį šokti pagal nuostabius DJ sets.
Jie daro puikius azijietiškai įkvėptus kokteilius, tokius kaip Gangnam Gimlet su sezamo sojuja ir Ipoh Express su pandanu ir kokoso datulių puta, taip pat patiekalus, tokius kaip Sichuano krevetių koldūnai ir Osaka stiliaus aštunkojo takoyaki. Draugiškas aptarnavimas – tai didelė atrakcija.

Kelionių aistruolė ir patyrusi kelionių tinklaraštininkė, kuri rašo apie įvairius kelionių aspektus: nuo apgyvendinimo ir maisto kultūros iki įdomiausių lankytinų vietų bei praktiškų kelionių patarimų. Ji dalinasi savo atradimais apie parkus, muziejus ir kitas pramogas, taip pat analizuoja skrydžių taisykles bei geriausius suvenyrų pasirinkimus. Aistė siekia įkvėpti kitus atrasti pasaulį per autentišką patirtį ir atsakingą keliavimą.