Ekvadore, kur vienoje šalyje telpa įvairiausi geografiniai kraštovaizdžiai, kulinariniai pasiūlymai tokie pat unikalūs kaip ir keturios jo regionai. Andų skoniai, pakrantės jūros gėrybės, afroekvadorietiški receptai ir ispaniška įtaka susilieja, sukurdami eklektišką ir novatorišką maisto bei gėrimų sceną.
Nors dažnai kyla karštos diskusijos, kuriame regione geriausias maistas, ekvadoriečių kultūra, orientuota į maistą, ir stiprus identitetas vienija visus regionus. Ekvadoriečiai didžiuojasi savo nacionaliniais patiekalais ir siekia išsaugoti tradicinius receptus, pristatydami juos pasauliui.
Štai mūsų vadovas, ką maisto ir gėrimų patirties neturėtumėte praleisti, atvykus į Ekvadorą.
Aplankykite latacungą ir ragaukite chugchucaras
Įsišaknijęs kreolių kultūroje ir turintis daugiau nei 70 metų istoriją, chugchucaras yra vienas iš labiausiai atstovaujančių Vidurio Andų aukštumų patiekalų. Kilęs iš Kotopaxi provincijos, šis pikantiškas patiekalas jungia įvairius ingredientus, tarp kurių yra mote (hominy), tostado (skrudinti kukurūzai) ir virtos bulvės.
Chugchucara pagrindą sudaro kiaulienos mėsa ir traški odelė, kepta didelėse bronzinėse keptuvėse (paila de bronce), kurias anksčiau dažnai naudodavo ekvadorietiškose virtuvėse, tačiau jas dabar daugiausia pakeitė modernios virtuvės reikmenys. Norint subalansuoti skonius, šis patiekalas, dažniausiai pateikiamas didelėse apvaliose lėkštėse, taip pat turi maduro (prisirpusių bananų) ir empanadų.
Kur išbandyti: tradiciniai mercados (turgūs) Latacungoje, Kotopaxi sostinėje, pasiūlys kokybiškus šios Andų aukštumų virtuvių patiekalus, tačiau populiariausia vieta jį išbandyti yra Chugchucaras La Mamá Negra. Įsikūręs Latacungos centre, šis medžiu dekoruotas restoranas yra viena iš vietinių rekomendacijų.

Įveikite pagirias su encebollado
Vienas iš geriausių pasaulyje sriubų patiekalų, encebollado yra dar viena nacionalinė mėgstamiausia. Šis sūrus žuvies troškinys yra vienas populiariausių patiekalų Guayaquile, antrame pagal dydį Ekvadoro mieste ir pagrindiniame uoste.
Manoma, kad jis padeda įveikti pagirias, ši skani sriuba dažniausiai valgoma rytais, nors nėra blogo laiko ar vietos encebollado mėgautis.
Receptas susideda iš manioko ir tuno pagrindo, papildyto marinuotais svogūnais, kalendra ir įvairiais prieskoniais.
Kur išbandyti: nuspręsti, kur paragauti encebollado, nebus lengva užduotis – guayacos (žmonės iš Guayaquilos) niekada nesutiks dėl vienos vietos, o jų rekomendacijos labai skirsis nuo gatvės prekystalių iki viešbučio restoranų. Tiesa, kai kurios aukščiausiai vertinamos encebollado vietos mieste yra La Casa del Encebollado ir El Pez Volador.
Paragaukite geriausios šokolado pasaulyje
2018 m. tyrėjai nustatė, kad pirmieji kakavos naudojimo įrodymai randami dabartiniame Ekvadore prieš bent 5300 metų. Nors iš pradžių buvo naudojama ceremonijose, kakava jau daugelį metų išliko svarbia Ekvadoro istorijos dalimi.
19 ir 20 amžiuje vadinamasis „kakavos bumas” pavertė Ekvadorą didžiausiu kakavos eksportuotoju pasaulyje, o tai labai prisidėjo prie šalies ekonomikos, kol dėl žemės ūkio problemų produktas XX a. prarado populiarumą.
Tačiau dėl savo aukštos kokybės, šiek tiek kartaus skonio ir gėlių aromato, pastaruoju metu Ekvadoro kakava vėl tapo viena iš svarbių šalies eksporto prekių. Tarptautiniu mastu pripažinti kakavos pupelės ir šiuolaikiniai šokolado gamintojai sukėlė naują šokolado gamybos bangą Ekvadore.
Kur išbandyti: Jei esate Kitu, užsukite į apdovanojimus pelniusį República del Cacao, kur rasite šokolado įvairiomis formomis, nuo ledų iki desertų, arba rezervuokite degustaciją Minka Chocolate istoriniame centre. Jei nukeliaujate į pakrantės ar Amazonės regionus, ieškokite ekologiškų ūkių, tokių kaip Kallari, kur galite užsisakyti ekskursiją su gardžiais pavyzdžiais.
Atraskite ekvadorietišką ceviche
Naudojantis mūsų jūrų ir mangrovių turtais, ekvadorietiškas ceviche yra sriubos tipo žalių jūros gėrybių marinuotų citrinos, laimo ar apelsinų sultyse patiekalas. Ceviche receptai skiriasi priklausomai nuo provincijų ir turimų ingredientų, tačiau paprastai jie apima krevetes, moliuskus ir žuvį, marinuotą citrinių sultyse.
Patarnaujamas šaltas, jis dekoruojamas marinuotais svogūnais, smulkintais pomidorais ir mišriu chifles (supjaustytų keptų žaliųjų bananų), tostado (skrudintų kukurūzų) ir spragėsių deriniu.
Nepaisant to, ką mūsų kaimynai perujiečiai sako, tai visiškai nesusiję su jų garsiuoju Andų regione populiariu ceviche, kuris patiekiamas be citrinų skysčio, suteikiančio ekvadoriečių ceviche unikalumą.
Kur išbandyti: Guayaquile, kreipkitės į aukščiausios klasės Casa Julian. Kitu, mėgaukitės ceviche viename iš quiteños mėgstamų jūros gėrybių restoranų, Ceviches de la Rumiñahui. Jei norite gurmaniškos ir šiuolaikiškos versijos, Pez Bela bus tinkama vieta.

Mėgaukitės kiaulienos patiekalais
Hornado (kepta kiauliena) ir fritada (bronzinėje keptuvėje kepta kiauliena) yra Ekvadoro virtuvės pagrindiniai patiekalai. Abi šiek tiek modifikuotos Ekvadoriečių kalnų srityse, bet tradiciniai receptai patiekiami su llapingachos (skaitykite toliau), mote ir kitais šoniniais patiekalais – dažniausiai kukurūzų pagrindu sukurtomis garnyruotėmis, salotomis ir avokadu.
Kur išbandyti: geriausią hornado pastuso, variantą su likutinėmis kiaulienos sultimis, galima rasti tradiciniuose Carchi provincijos turguose. Jei esate Kitu, važiuokite į pietvakarius Ruta Viva magistrale iki Sangolquí. Venkite didelių restoranų ir tiesiogiai eikite į Mercado de Sangolquí, kur caseras (pardavėjai) pavaišins jus nedideliu kiekiu, prieš nusprendžiant, iš kur nusipirkti.
Kalbant apie fritadą, tipiškiausią receptą rasite Fritadas Amazonas Atuntaqui arba Doña Hacienda Cayambe. Jūs taip pat galite rinktis aukščiausios klasės pritaikymus vietose, tokiose kaip Mercado Mixtura ir Zerdo Kitu.
Andų aukštumų skonis: llapingachos
Populiarūs Andų aukštumose, llapingachos yra iš bulvių tyrės gaminamos apkepėlės, nudažytos achiote lašais ir įdarytos sūriu, kepamos iš abiejų pusių, kol tampa traškios.
Riobamboje ir Ambato, llapingachos gardinami keptais kiaušiniais, chorizo ir salotomis. Kitu ir apylinkėse, llapingachos pateikiami su caucara (jautiena), burokėlių salotomis ir avokadu.
Kur išbandyti: Ambato ir Riobamboje atitinkamai kreipkitės į tradicinius Mercado Central de Ambato ir Mercado de la Merced turgaus vietas, kad paragauti autentiškiausių centrinių aukštumų llapingachos.
Mėgaukitės plantainų patiekalais
Tigrillo, bolones, patacones, chifles – plantainų patiekalų sąrašas yra ilgas. Ekvadoriečiai pakrantės regione (kuriame yra dauguma šalies plantainų ir bananų plantacijų) nepraleidžia dienos be šių gardumynų.
Laikomi tradicinės virtuvės pagrindais, šiuose patiekaluose visi sudaro žalieji plantainai kaip pagrindinė sudedamoji dalis, tačiau jie pateikiami keliais skirtingais būdais. Tigrillo, pavyzdžiui, sujungia trintus žaliuosius plantainus su sūriu, kiaušiniu ir chicharrón (kepta kiaulienos pilvelė). Tuo tarpu bolón iš esmės yra trintų žaliųjų plantainų kamuoliukas su sūriu ir chicharrón, keptas gilioje aliejaus vonelėje.
Kur išbandyti: Beveik bet kur Ekvadore, rasite manaba (Manabí žmonės) ir guayaco-priklausančių restoranų, siūlančių žaliųjų plantainų maistą. Jei pamatote žmonių eilę šalia mažų prekystalių, tai gali būti jūsų ženklas užsukti. Norėdami gauti naują ir netradiciją požiūrį į žaliuosius plantainus, kreipkitės į King Cone Guayaquile, kur jie siūlo plantainų kornetes pripildytus jūros gėrybėmis, vištiena ir net ceviche.

Saldūs gardumynai
Nesvarbu, ar vaikštote Ibaros gatvėmis, ar deginatės saulėje paplūdimyje, tikėtina, kad lengvai rasite desertų ir saldžių gardumynų.
Jei esate tikras smaližius, pasirinkimų yra begalė – nuo bronzinėje keptuvėje gaminamo helado de paila (ledų) ir helados de Salcedo (ledo stulpelių) iki saldžiųjų quimbolitos (į lapą garinamos pyragaitės) ir humitas (garuose virtos kukurūzų apkepėlės).
Kur išbandyti: Kreipkitės į Salcedo, nedidelį miestą Kotopaxi provincijoje, norėdami paragauti jų garsaus Salcedo ledų — arba sutaupykite kelionę ir raskite juos artimiausioje maisto parduotuvėje. Kitu, sustokite viename iš istorinio centro populiariausių kavinių ir saldumynų parduotuvių, tokių kaip Cafetería Modelo, Dulcería Colonial ar restoranas Casa Colonial Quito.
Ką valgyti vegetarai ir veganai Ekvadore?
Nors specialūs vegetariniai ir veganiški meniu retai pasitaiko, žmonės, turintys specialių dietos reikalavimų, Ekvadore nebadauja.
Kukurūzų ir plantainų pagrindo patiekalai, taip pat sriubos (locro de papa, sopa de fideo ir sopa de quinua) paprastai nėra minkštu patiekalu – nors visada verta patikrinti dėl saugumo.
Dėl mūsų dirvožemio turtingumo ir palankių oro sąlygų, dauguma daržovių yra prieinamos ištisus metus, o daugybė įvairių salotų yra dalis ekvadoriečių kasdieninės dietos. Daugelį patiekalų taip pat galima patiekti be mėsos baltymo arba pakeisti keptu kiaušiniu.
Dėl ekvadoriečių maisto vertinimo ir svetingumo, jūs greičiausiai visada rasite sprendimą, kad niekas nebūtų paliktas be gardaus patiekalo. Kol prašote pagarbiai ir darote pagrįstus prašymus, jie prisitaikys.
Tačiau žinokite, kad prašymas specialių kainų ar užsakymas kažko, kas neįtraukta į meniu, daugumoje atvejų nebus įmanomas.
Metai maiste
Ekvadoriečiai yra įgimti maisto mėgėjai, todėl yra prasminga, kad daugelis jų švenčių ir festivalių yra švenčiami su specialiai tam progai sukurtais patiekalais. Tai reiškia, kad kai kurie iš jų populiariausių gastronominių pasiūlymų bus prieinami tik tam tikrų metų laikotarpiu.
Kovas-balandis
Skirta valgyti tik Didžiosios savaitės metu, fanesca yra kremiška moliūgų sriuba, kurioje sumaišoma iki 12 rūšių grūdų, tokių kaip švieži kukurūzai, pupelės, žirniai ir chocho pupelės. Sriuba papuošta virta kiaušiniu, mažomis empanadomis ir džiovinta žuvimi – nors šie ingredientą galima neįtraukti.
Spalis-lapkritis
Día de los Difuntos (lapkričio 2 d.) į ekvadoriečių stalus atneša colada morada (raudonųjų vaisių ir juodųjų kukurūzų gėrimas) ir guaguas de pan (apytiksliai verčiamas kaip „kūdikių duona”). Šis gėrimas ir užkandis yra sincretizmo pavyzdžiai, nes jie susiję su ikikolonijiniais laikais atliekamais ritualais, skirtais mirusiesiems pagerbti

Kelionių aistruolė ir patyrusi kelionių tinklaraštininkė, kuri rašo apie įvairius kelionių aspektus: nuo apgyvendinimo ir maisto kultūros iki įdomiausių lankytinų vietų bei praktiškų kelionių patarimų. Ji dalinasi savo atradimais apie parkus, muziejus ir kitas pramogas, taip pat analizuoja skrydžių taisykles bei geriausius suvenyrų pasirinkimus. Aistė siekia įkvėpti kitus atrasti pasaulį per autentišką patirtį ir atsakingą keliavimą.