Pasaulyje didėjant mėsos ir žuvies vartojimui, vegetarams kartais gali būti sunkiau nei bet kada anksčiau gerai maitintis. Tačiau gera žinia ta, kad vegetarizmas taip pat auga! Ypač augant supratimui, kad augalinė mityba yra geresnė aplinkai. Tačiau čia yra keletas šalių, kuriose tikrai neturėtumėte stengtis rasti gero maisto.
Čia yra septynios vegetarams palankios vietos visame pasaulyje…
1. Indija
Skanus masala dosa yra idealus patiekalas vegetarams, lankantiems Indiją (Shutterstock)
Nors mėsos suvartojimas didėja, Indija vis dar yra vegetarų rojus, ypač pietuose, kur mėsos valgytojai gali būti neįprasti.
Įdėkite į masala dosa – blyną su svogūnų ir bulvių įdaru, kartu su kvapniais čatniais – thali ir didžiuliu dhal asortimentu.
Netgi šiaurėje yra plačiai prieinami paneer (sūrio) patiekalai, taip pat daugybė daržovių patiekalų. Malai kofta yra populiarus patiekalas iš bulvių, panerio ir daržovių rutuliukų skaniame pomidorų padaže. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad kiaušinis laikomas „ne daržove”.
2. Šri Lanka
Džekfrutų tekstūra daro jį populiariu vegetarišku kario priedu („Shutterstock”)
Jei jums patinka aštrus maistas, Šri Lankoje būsite rojuje. Tačiau virtuvė yra ne tik čili – tikėkitės kvapnių prieskonių, tokių kaip cinamonas, kardamonas ir ožragė, mišinių, ryžiai ir karis yra tipiškas patiekalas, tačiau tai gali būti ir keliolika ar daugiau daržovių patiekalų. Atkreipkite dėmesį į jackfruit curry; Greitai tapęs veganų mėgstamu Vakaruose, jis jau seniai čia buvo pagrindinis patiekalas, o jo mėsinga tekstūra gali suklaidinti netikėdama, kad tai daržovė.
Kitos populiarios skrudintos daržovės ir vaisiai yra baklažanai (brinza), okra, duonos vaisiai, įvairūs moliūgai ir ananasai. Meniu visada rasite gerą pasirinkimą. Išbandykite bunkerius – skanų dubenėlio formos blyną, patiektą su kiaušiniu viduryje arba pridėjus kitų ingredientų. Negalima painioti su virveliniais bunkeriais, kurie yra garuose virti ryžių makaronai. Kottu roti yra populiarus gatvės maisto patiekalas iš pjaustytos roti duonos, keptos su įvairiomis daržovėmis ir patiekiamas su kario padažu. Puikus greitas maistas.
3. Italija
Visoje Italijoje yra daugybė picų be mėsos variantų („Shutterstock”)
Itališkas maistas dažnai yra vegetarų keliautojų gelbėtojas, kad ir kur pasaulyje jie būtų, o makaronus ir picas galima įsigyti pačiose neįtikimiausiose vietose.
Tačiau pačioje Italijoje kartais gali būti stebėtinai sunku rasti akivaizdžiai vegetariško maisto, ypač už turizmo centrų ribų. Tačiau nenusiminkite, nes būtent pagarba daržovėms daro įspūdį. Jie gali nesuprasti kodėl esate vegetaras, tačiau įprastame valgyje dažnai dominuos sezoniniai daržovių patiekalai, kupini skonio, todėl valgiaraštį reikia skaityti turint tai omenyje ir teirautis apie patiekalus.
Šalies pietuose daržovėms yra lengviau nei šiaurėje, tačiau visur galite rasti neįtikėtinų variantų. Iš tiesų, tai gali būti geriausias maistas jūsų gyvenime. Tiesiog būkite pasirengę pasiūlyti, ką galite valgyti iš meniu.
4. Libanas
„Išrankus” mezze elementas leidžia vegetarams lengviau valgyti kartu su ne vegetarais kelionių kompanionais („Shutterstock”)
Hurray už mezze! Nors vištiena ir ėriena gali būti pagrindiniai produktai Viduriniuose Rytuose, o vegetarizmas iš tikrųjų nesuprantamas, yra daugybė kuklių, bet skanių daržovių patiekalų, kuriuos galite įdaryti.
Libanas (ir Jordanija) ypač tinka šviežiems produktams. Falafeliai, humusas ir tabulė yra daug skanesni, nei turėjote namuose, o įvairūs įdaryti pyragaičiai, švieži sūriai, sezoninės daržovės ir salotos reiškia, kad niekada neliksite alkani.
5. Indonezija
Sambal, tipiškas patiekalas Indonezijoje, dažnai yra tinkamas vegetarams (Shutterstock)
Indonezija yra gurmanų rojus, kuriame gausu įvairių kulinarinių įtakų iš Kinijos, Indijos, Malaizijos, taip pat restoranų ir maisto aikštelių, kuriose pristatomos beveik visos pasaulio virtuvės, kurias galite įsivaizduoti. Turint tiek daug pasirinkimo, vegetariškų variantų nesunku rasti.
Apsilankykite viename iš daugelio vegetariškų restoranų, kuriuose patiekiami žuvies ir mėsos patiekalų interpretacijos, tačiau visi jie pagaminti iš augalinių produktų. Indonezijos klasika, tokia kaip Nasi Goreng, Gado Gado ir Kare Sayur, dažniausiai yra vegetarai (patikrinkite). Arba tiesiog pasilikite prie mėsos be mėsos ir bulvyčių, pietų Indijos thalis ir aromatingų kokosų pieno Nonya patiekalų.
6. Taivanas
Smirdus fermentuotas tofu su aštriu padažu yra populiarus gatvės maisto užkandis Taivane („Shutterstock”)
Daugiau nei 10% Taivano gyventojų yra vegetarai, o daug daugiau laikosi vegetariškos dietos bent vieną dieną per savaitę arba dvi dienas per mėnesį.
Vyriausybė propaguoja vegetarišką maistą kaip sveiką pasirinkimą ir reguliuoja maisto produktų ženklinimą. Taigi, nenuostabu, kad vegetariško maisto labai lengva rasti, o vegetariškų restoranų yra tūkstančiai, įskaitant labai pigius vegetariškus furšetus, kurie puikiai tinka pasisotinti.
Tikėkitės daug sveikų daržovių ir varškės patiekalų, įskaitant netikrus mėsos patiekalus, pagamintus iš glitimo ar sojos.
7. Jungtinė Karalystė
Mėsainiai be mėsos iš Borough Market, Londonas. Tinka vegetarams ir veganams (Shutterstock)
JK tapo daržoviu būti vis lengviau, nes valgiaraščiai jau seniai nebėra vien lėkštės daržovių ar omleto.
Retkarčiais vis dar tenka nusivilti – restoranuose (nepaisant to, kad siūlo vaizduotę turinčius mėsos patiekalus) patiekiamas labai brangus daržovių makaronų patiekalas, kurį galėtumėte geriau pasigaminti namuose.
Tačiau dauguma barų ir restoranų dabar siūlo patiekalus be mėsos, kuriuos norėtų valgyti visi, nesvarbu, ar jie yra daržovės, ar ne. Dėl augalinės mitybos revoliucijos daugelis pasiūlys vieną ar du veganiškus patiekalus; kai kurie gali turėti atskirą meniu.
Visų pirma sostinė Londonas visiškai priėmė „veganų” sceną, todėl vegetarai visame mieste gali mėgautis mėsainiais be mėsos ir kitais greito maisto malonumais, o Braitonas yra dar labiau pažengęs. Išgyvenk revoliuciją.