Persiško maisto kilmė yra sudėtinga, kaip ir ilga ir nerami Irano praeitis. Daugiau nei prieš 2000 metų Persijos imperija nusidriekė iki Indijos ir nuo tada Irano virtuvei ir kultūrai per visą istoriją įtakos turėjo įvairios įsiveržusios tautos – tarp jų graikai, romėnai, arabai, rusai ir turkai.
Šiandien maistas yra didelis dalykas iraniečiams. Šeimos susibūrimai dažnai apima daugybę karštų ir šaltų patiekalų, kurių nesibaigia berenj (ryžiai) ir daug paskatinimas valgyti daugiau.
Jei niekada anksčiau nebandėte persiško maisto, mėgaukitės nuotykiais ir pradėkite nuo šių skanių patiekalų…
1. Ryžiai ir tahdig
Pažiūrėkite į tahdig bet kuriame persiškų ryžių patiekale („Shutterstock”)
Ne patiekiamas patiekalas – bet neatsiejama persų virtuvės dalis yra minkšti, purūs basmati ryžiai, kurie pridedami prie kiekvieno valgio. Niekada nerasite tradicinio valgio per vakarienę ar net šeimos patiekalą be jo.
Vienas iš skaniausių persiškų ryžių elementų yra vadinamasis tahdig. Tai traškus, auksinis ryžių arba bulvių sluoksnis, esantis keptuvės apačioje. Tai pati geidžiamiausia bet kurio ryžių patiekalo dalis. Buvo žinoma, kad žmonės dėl to kovoja!
2. Čelo kebabas
Kaip turėtum savo chelo? („Shutterstock”)
Chelo, tiesiog reiškia paprastus virtus ryžius ir kebabą, yra būtinas kiekvienam, norinčiam žengti pirmuosius žingsnius į persų virtuvę.
Yra įvairių variantų, su kuriais baltymais derėti chelo. Yra koobedeh, kuri yra malta mėsa, sumaišyta su smulkintu svogūnu ir pagardinta druska bei pipirais. Tada yra barghplonais griežinėliais pjaustyta avienos filė, dažnai marinuojama per naktį citrinos sultyse ir svogūnuose. Nepamiršk chenjeh, avienos filė marinuoti, supjaustyti kubeliais ir tada kepti ant grotelių. Arba joojeh, kuri yra marinuota vištiena, aptepta sviestu ir šafranu.
Visi kepti ant grotelių yra švelnūs, sultingi ir skanūs. Tavo chelo prie kebabo bus keptas pomidoras, kai kurie Žagrenis (raudonas prieskonis, pagamintas iš džiovintų uogų) ir gabalėlis sviesto, kurį įmaišysite į ryžius.
3. Sabzi polo
Sabzi polo („Shutterstock”)
Apytiksliai išvertus į „žolelių ryžius”, pavadinimas sabzi nurodo įvairias žalias žoleles, tokias kaip krapai, kalendra ir petražolės, kurios gausiai įmaišomos į ryžius, kad būtų sukurtas šis patiekalas.
Paprastai jis patiekiamas su žuvimi; kuri priklauso nuo to, kurioje Irano vietoje esate. Tradiciškai Šiaurės Irane sabzi polo patiekiamas su kepta žuvimi, vadinama mahio pietų Irane – įdaryta ir kepta žuvis. Dažniausiai šis patiekalas valgomas per Norouz (Irano Naujieji metai).
4. Baghali polo ba mahiche
Baghali polo ba mahiche („Shutterstock”)
Baghali polo yra kvapnus ryžių patiekalas, pagamintas iš pupelių, krapų ir šafrano. Tada jis patiekiamas su sultingu, nukritusiu nuo kaulo mahiche (ėriuko blauzda).
Vienas populiariausių ir žinomiausių patiekalų Irane, jo ištakos siekia šimtmečius. Įdomus faktas: tai taip pat labai populiarus pasirinkimas vestuvėse.
5. Ghormeh sabzi
Khoresh-e ghormeh sabzi kartais vadinamas nacionaliniu Irano patiekalu, todėl jį privalo paragauti kiekvienas, tyrinėjantis šiuos skirtingus skonius.
Tai aštrus ir citrusinis lėtai virtas troškinys (khoresht) pagamintas iš žolelių, raudonųjų pupelių ir ėrienos gabaliukų. Petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir ožragė suteikia troškinio pagrindą, o džiovinti persiški laimai suteikia subtilaus, rūgštaus skonio. Žinoma, geriausia patiekti su garuose virtais ryžiais.
6. Zereshk polo ba morgh
„Zereshk polo ba morgh” („Shutterstock”)
Šis garsusis persų patiekalas, pažodžiui reiškiantis „ragerškių ryžiai su vištiena”, yra mėgstamas susibūrimų ir vakarienės (mehmooni) dėl gana paprasto gaminimo proceso, palyginti su kitais persiškais patiekalais.
Raugerškiai (zereshk), auginami rytų Irane, yra itin aštrūs, todėl verdant kartais sumaišomi su cukrumi, suteikiant ryžiams saldaus ir rūgštaus skonio. Vištiena kepama šafrano ir pomidorų padaže, o raugerškių ryžiai patiekiami atskirai.
7. Khoresh-e fesenjan
Khoresh-e Fesenjan („Shutterstock”)
Tai koresht yra ikoniškas persiškas troškinys, kuriame derinami drąsūs skoniai ir suteikiamas skonis nepanašus į kitus. Pagaminta iš maltų graikinių riešutų ir granatų melasos, fesenjan (arba fesenjoon) yra tirštas ir kreminis tamsiai rudos spalvos padažas, kurio riešutų, rūgštus ir saldus skonis skiriasi priklausomai nuo to, kokia melasa naudojama.
Jis gali būti tiekiamas su įvairia mėsa, tokia kaip antiena (šiaurės Irane), vištiena arba, kaip aš valgiau, kai buvau jaunesnė, su mėsos kukuliais. Kaip ir su visais koreshtspatiekiamas atskirame inde kartu su šafraniniais ryžiais.
8. Gheimeh
Gheimeh patiekiamas su traškučiais („Shutterstock”)
Skirtingai nuo kitų persiškų troškinių, kuriuose paprastai būna didesni mėsos gabaliukai, tai khoresht tradiciškai gaminamas iš nedidelių avienos kubelių (nors galima gaminti ir su jautiena). Gheimeh yra mėsos pjaustymo smulkiais gabalėliais būdo pavadinimas.
Šiame skaniame troškinyje dera ėriena (arba jautiena), skaldyti avinžirniai, pomidorų padažas ir įvairūs prieskoniai, tokie kaip ciberžolė ir cinamonas. Rezultatas yra sotus ir kvapnus troškinys.
Skirtingi Irano regionai turi savo šio patiekalo variantus. Populiariausi du yra arba gheimeh sibzamini, kuris patiekiamas su traškiais bulvių traškučiais ant viršaus, arba gheimeh bademjan, kur kepti baklažanai pakeičia traškučius.
9. Ashe reshteh
Ashe Reshteh („Shutterstock”)
Šią sriubą sudaro tiršti makaronai, avinžirniai, lęšiai, pintos pupelės, kašk (jogurto išrūgos), kepti svogūnai ir mėtų aliejus. Tai tradicinis valgis 13 dieną po to NorouzIrano Naujieji metai.
Diena vadinama Sizdah Bedaras, reiškiantis „atsikratyti 13” ir žymi Naujųjų metų šventimo pabaigą. Žmonės praleis dieną lauke, mėgaudamiesi pikniku su šeima, sėdėdami į dubenėlius ashe reshteh.
10. Būtini užkandžiai ir garnyrai
Kashke bademjan („Shutterstock”)
Klasikinis persiškas patiekalas paprastai susideda iš kelių karštų ir šaltų patiekalų. Daugelis šių patiekalų patiekiami kaip užkandžiai restoranuose, tačiau gali būti ir prie pagrindinio valgio. Štai keletas mėgstamiausių…
Širazi salotos: Lengvos ir skanios salotos, kurios valgomos kaip garnyras prie daugelio ryžių ir troškinių patiekalų. Kaip rodo pavadinimas, manoma, kad šios salotos kilusios iš Širazo, miesto Irano pietvakariuose. Jis gaminamas tik iš trijų pagrindinių ingredientų: agurkų, pomidorų ir svogūnų bei rūgštaus užpilo.
Mirza ghasemi: Šis iš Šiaurės Irano kilęs vegetariškas užkandis (arba pagrindinis patiekalas) dvelkia česnaku, rūkyti baklažanai, pomidorai, kiaušiniai. Jis valgomas su šviežiu naan arba taftonas duona, jei užkandis, arba su ryžiais kaip pagrindinis patiekalas.
Kashke bademjan:Šis storas baklažanų padažas yra mėgstamiausias; tiesiog užgerkite duona. Kaškė yra išrūgų rūšis, pagaminta nusausinant jogurtą, o bademjan persų kalba reiškia baklažaną. Išrūgos yra sūrios ir aštrios, puikiai papildančios baklažano sodrumą.
Stiebas: Jogurtas yra dar vienas įprastas garnyras ar užkandis. Du pagrindiniai to variantai yra mast-o-khiar (jogurtas ir agurkas) ir mast-o-musir (jogurtas ir persiški askaloniniai česnakai).
Daugiau apie Irano keliones ir virtuvę: