Per pastaruosius metus stebėjau, kaip Palma tapo gurmaniška žvaigžde. Maljorkos sostinė greitai įsibėgėjo kaip viena iš karščiausių Viduržemio jūros miestų maisto gurmanams. Naudodamiesi jūros, kalnų, pievų, ūkių ir sodų gėrybėmis, virėjai paverčia neįtikėtinai šviežius salos produktus į nuostabius patiekalus, kupinus išradingumo ir kūrybiškumo.
Per pastaruosius 20 metų Palma užkariavo mylinčiųjų lėkštę. Vakarieniavimas čia yra neįtikėtinai ramus ir draugiškas. Nereikia užsisakyti vietos mėnesiais iš anksto, vakarienės laikas yra atpalaiduojantis (maljoraniečiai dažniausiai valgo vėlai) ir dažnai galite bet kada užsukti. Palma grožis slypi klaidžiojime jos smėlio akmenimis grįstomis gatvėmis, dienos pradžioje mėgaujantis kava ir pyragaičiais saulės apšviestame pliače, švelniai įsiliedami į žvaigždžių apšviestą vakarą su tapa ir vermutu užpakalinės gatvės vermuterijoje arba mėgaudamiesi aperityvu vidinio kiemo bare. Jokio skubėjimo. Jokios pretenzijos.
Įspūdingai įsikūręs prie jūros, Palma visada žvelgė į horizontą ir pasaulį. Dabar pasaulis atkeliauja į Palmos virtuvės širdį. Neįtikėtinai šviežias suši, ceviche su pisco sours, brazilų barbekiu, klasikinė prancūzų virtuvė – čia rasite visa tai kartu su „Michelin“ žvaigždučių restoranais, kur virėjai, tokie kaip Marc Fosh ir Adrián Quetglas, didžiuojasi paprastumu patiekaluose, kurie išaukština Balearų skonius, taip švarius ir ryškius, kaip saulė šiose gatvėse.
Palma de Maljorka yra vienas iš geriausių miestų, kuriuos verta aplankyti kitais metais.
Pusryčiai
Dauguma Palmos gyventojų savo apetitą palieka pietums, ir dažnai seku jų pavyzdžiu, pasitenkindamas tik kava ir pyragaičiu. Tačiau, o, kokie pyragaičiai! Maljoraniečiai stebėtinai gerai moka tai daryti, ir miesto geriausios ensaïmados (lengvos, trapios, sraigės formos pyragaitis, lengvai pabarstytas cukraus pudra) ieškojimas gali tapti savotišku nuotykiu. Siūlau tradicijas išlaikyti ir nukeliauti į tokias vietas kaip šeimai priklausantį, senamadišką Ca’n Joan de S’Aigo, kuriame pyragai kepami nuo 1700 metų, arba Forn del Santo Cristo, kur puikios ensaïmados patiekiamos su švelniais įdarais nuo marcipano iki medaus, baltuoju šokoladu.
Jei norite kažko sočiau, apsilankykite turtinguose prekystaliai Mercat de Santa Catalina turguje prieš užsukant į Mama Carmen prie priešpiečių. Meninėje, laiko kelionę primenančioje kavinėje, siūlomi puikūs kokteiliai, speciali kava (išbandykite moliūgų skonio latę), granola su sezoniniais vaisiais, kakavos pupelėmis ir valgomais žiedais, įspūdingi veganiški kiaušiniai ir rankų darbo duona su užpilais, kaip avokadas, rukola ir feta—visa pateikiama su meile ant gražios senovinės lėkštės.
Kava
Palmos kavos scena pastaruoju metu smarkiai pasikeitė. Praėjo laikai, kai vienintelės pasirinkimo galimybės buvo café con leche (kava su pienu) ir cortado (espreso su pieno pliūpsniu). Dabar negalite išvengti diskusijų apie kavos bean trečiąją bangą ir kilmės vietą.
Neturistinėje miesto dalyje, La Molienda yra viena iš mano mėgstamiausių vietų puikiai šviežiai skrudintai kavai. Šis kavinė stebina pokalbiu apie etinį, tvarų pupelių internavimą ir siūlo vieną iš geriausių Palmos kavų. Saulėtą dieną šio kampinio kavinės terasa alsuoja vietiniais, besimėgaujančiais meniškai pateiktomis kapučino ir citrusų skonio šaltųjų kavų.
Pačioje miesto širdyje, vos už Placa Major, Arabay, veikianti nuo 1952 m., dabar yra industrijos stiliaus kavinė, skrudykla ir baristų akademija. Čia viskas organiška ir sąžininga prekyba, ir kvapas kavos iškart atsiranda, kai įžengi į vidų. Baristos tikrai išmano savo darbą, nesvarbu, ar rinksitės frappé, ar prancūzišką presą.
Pasivaikščiokite medžių apjuostu bulvaru Passeig des Born, pasukite į kairę į ramų gatvę, ir atsidursite Nanø Coffee Lab. Ši miesto stilingumo vieta rimtai žiūri į savo kavos pupeles. Man patinka laimingas La Marzocco espreso mašinos šnypštimas, miela lango sėdimoji vieta (vietos ne daugiau nei dviem) ir tai, ką teisingai vadina „prakeiktai gera kava“.
Pietūs
Priešais maisto turgų meniniame Santa Catalina kvartale, Mola suteikia puikų malonumą su savo vėjuotu mėlynos ir baltos spalvos interjeru bei atkuriančia atmosfera. Menyu: pasaulio skirtingų šalių dalijimosi lėkštėse stiebiasi pirmieji ingredientai. Zingy Thai salotos ir idealiai traškios tempura krevetės su wasabi majonezu yra dieviškos.
Pasukę kampą, prieisite Market Kitchen, kuriam vadovauja maisto mylintys britai Rob ir Amber Kirby, atradę savo dvasinę (skonio) vietą Palmoje. Su maisto knygų rašymo ir TV virėjo patirtimi, Robas dabar skiria energiją britų-balearų susiliejimo virtuvei kurti kvarkliame, vintage-cool bistro. Londono druskiniai jautienos beigeliai su Mahón sūriu, marinuotais prieskoniais ir namų restorano plokšteliai yra nuostabūs, kaip ir sekmadienio kepta mėsa. Bet čia dažnai patiekiamos su mimozomis ir kraujo oranžinėmis negroniais.
Norite kažko centrinio? Kas gali pagalvoti, kad vos už penkių minučių pėsčiomis nuo Palmos gotikinės katedros yra lobis, kaip Forn de Sant Joan, stulbinantis minimalistinis XIX a. kepyklos konversavimas, įskaitant plytų sienų rūsį. Čia Maljorkos ingredientai kūrybiškai paverčiami į patiekalus, kaip austrės su šaltu mandoriniu sriuba ir lašišos ikrais, lėtai virta ėriena su Idiazabal sūriu ir mėtos aliejumi, tuno tartaras su guacamole.
Aperityvas
Pradėti vakarą su vermutu (fortifikuotas vynas, pagardintas prieskoniais ir žolelėmis) čia yra įprasta. Vienas iš didžiausių pasirinkimų yra centrinė ir gyvybinga La Rosa Vermutería, kur kokybiški raudoni, balti ir rožiniai vermutai puikiai dera su tapa.
Vakarui leidžiantis ir dangui rausvėjant, man patinka pradėti aperityvą dangumi. Palmoje daugėja stogo barų, bet nedaugelis gali prilygti Sky Bar viešbutyje Hostal Cuba už puikias Bay of Palma ir katedros, šviečiančios auksu, vaizdus. Jie siūlo puikius kokteilius, įskaitant cava spritz Bellini ir Balearų skonius, kaip Maó Mule (Xoriguer džinas su imbieriniu eliksyru, pasifloru ir oranžiniais kartumo skoniais). Jei norite šventės skonio ir klasės prisilietimo, geras pasirinkimas yra baseino vietoje esanti Singular Rooftop Terrace. Šiek tiek prieinamesnis ir mažiau prabangus yra aštuntojo aukšto Hotel Almudaina Sky Bar, kur miestas išsidėstę po jūsų kojomis.
Vakarienė
Palmos vasaros šiluma ir socialus pobūdis reiškia, kad dažnai labiau noriu pradėti tapearto (valgyti tapą – taip, tai veiksmažodis), kai saulė pasineria į Viduržemio jūrą, o ne eiti į prabangią vakarienę. Yra nuostabių pasirinkimų tam, ypač La Bodeguilla, kurią valdo du maisto mylintys broliai. Tai suaugusiųjų, monochrominė erdvė, su didžiuliais jamón serrano gabalais kabėjimas nuo lubų ir vyno-barrel staliukai, rodantys fenomenalų vyno sąrašą, kuris drąsiai keliauja po Ispaniją. Produktais paremtu meniu siūlo salos skonius nuo minkštai švelnaus siuba ažaro iki raudonųjų krevečių slick su česnakinių aioli.
Adrián Quetglas mane žavi ypatingai pietums ir vakarienei taip pat nepakartojama. Vertikalios sodo ir paparčių spaudos suteikia natūralumo šiam žvaigždučių atribamui. Kilę iš Buenos Aires, Adriánas grįžo į savo Maljorkos šeimą kaip aistringas keliautojas, talentingas virėjas ir didis „aukštosios virtuvės demokratizavimo“ propoguotojas. Tai atsispindi protingai paprastuose patiekaluose, kaip turbot su žirneliais, Tramuntanos citrina ir citrinos verbena, ir gazpacho su krevečių carpaccio, marinuotais arbūzais ir bazilikų-migdolų ledais. Penkių patiekalų pietūs yra verti savo kainos už 55 eurus.
Tačiau romanui, La Vermutería yra lyderis. Užslėpta delnų apsuptoje vidinėje Can Cera kiemo vietoje, ši XVII amžiaus pusa (rūmų rezidencija) dabar yra madingas viešbutis Palmos senamiesčio širdyje. Tai žavus fonas kvapniems kokteiliams ir salos vynams, derinamas su išskirtiniais salos tapa, nuo Maljorkos sūrių iki juodųjų kiaulienos sobrasada ir rūkytos sūrios jūros šamas.
Jei jums reikia daugiau vakarėlio dvasios, pereikite į tamsų, seksualų Vandal (atidžiai stebėkite grafitus prie įėjimo). Jis pilnas retro žavesio ir Maljorkiečių gurkšnojančių(fashion) kokteiliai kaip Sóller Tonic (džinas, rozmarinas ir mandarino marmeladas). Argentinos-Italo virėjas Bernabé Caravotta siūlo žaismingas, skonio budiname dalijimo lėkštes, kaip ceviche konusai su kokoso putomis, pisco Bloody Mary austrės ir lėto virimo aviena su labneh ir Maroko prieskoniais. Visiškai skanu.
Barai
Jei buvo karšta ir noriu įmerkti kojas į vandenį ir grožėtis Mediteranos vaizdu saulėlydžio metu, kai DJ suktiniai klubinius Ibiza vakarėlius, einu į Anima Beach, bet stilinga flip-flop nuo centro.
Vėliau, norėdamas speakeasy atmosferos, džiazo ritmų ir nepakartojamų gėrimų, rekomenduoju Clandestino Cocktail Club. Čia kokteiliai yra meno kūriniai – paimk pavyzdžiui zesty matador (pisco, calvados, citrina, yuzu putos ir Inca kartumai). Laiko kelionei, dievinu Abaco. Atidarykite sunkias medines šio prabangaus XVII a. pusiaus duris, ir pasinersite į pasakų kiemą, pilną vaisių, gėlių ir klasikinės muzikos. Čia galite slėpti namų kokteilį (romas, viskis, Grand Marnier ir vaisių sultys) ir jaustis kaip filmo filmavimo aikštelės papildymas, kai žvakių šviesa šoktelėja.
Jei nori vieno paskutinio, vėlyvo nakties kokteilio? Aplankykite Door 13, paslėptą akmenimis apmūrytos senosios kapučinų vienuolyno galerijoje. Suraskite slaptą kodo įėjimą arba suskambinkite norėdami patekti į šią speakeasy urvą su Gatsby-esque dekoru ir bohemiška atmosfera. Tai puiki vieta išradingom kokteiliams, kaip Miró (džinas, sausas vermutas, Jalapeños ir degintas rozmarinas), kai gyvos grupės groja viską nuo flamenko iki svingo.

Kelionių aistruolė ir patyrusi kelionių tinklaraštininkė, kuri rašo apie įvairius kelionių aspektus: nuo apgyvendinimo ir maisto kultūros iki įdomiausių lankytinų vietų bei praktiškų kelionių patarimų. Ji dalinasi savo atradimais apie parkus, muziejus ir kitas pramogas, taip pat analizuoja skrydžių taisykles bei geriausius suvenyrų pasirinkimus. Aistė siekia įkvėpti kitus atrasti pasaulį per autentišką patirtį ir atsakingą keliavimą.